Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pozor! Úrady varujú pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami
Zdielať na

Pozor! Úrady varujú pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami

Archívna reportáž

BRATISLAVA / ​ Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX, tj. Rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky, kontrolné orgány v Holandsku a v Španielsku.

Hlásenie ÚVZ SR sa týka troch kozmetických výrobkov, ktoré sú na trhu v Európskej únii a mohli by byť aj na pultoch na Slovensku.

Prvým výrobkom je Shadow and Highlight kitmake up značky Claire's. Ide o neznámu výrobnú dodávku. Krajina pôvodu je taktiež neznáma, dovozcom je Claire's Store, Inc., 3 S.W. 129th Avenue, Pembroke Pines, FL 33027, United States. Ide o práškový make-up, 8 rôznych farieb v škatuľke, viď obrázky. Vo výrobku boli zistené vlákna azbestu. 

Druhým výrobkom je Claire's Compact powder púder značky Claire's. Ide o neznámu výrobnú dávku. Krajina pôvodu je Čína a dovozcom je Claire's Store, Inc., 3 S.W. 129th Avenue, Pembroke Pines, FL 33027, United States. Ide o 10 g, púder v kruhovej škatuľke s priemerom 10 cm, v priehľadnom vrecku, viď obrázky.

Vo vyššie uvedených výrobkoch boli zistené vlákna azbestu, čo je v rozpore s prílohu č. 2, tj. zoznam látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov, položka č. 762, nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov. Výrobky nie sú bezpečné, pretože predstavujú riziko vzniku rakoviny. Výrobky boli určené aj na trh Slovenskej republiky.

​Posledný hlásený výrobok je +B.O Emulsión hidratante zvlhčujúca emulzia značky +B.O. Výrobná dávka: CN. 154186.4, čiarový kód: 8427734003763, krajina pôvodu Španielsko. Výrobca je TELIC, S.A.U. C/Molí d`en Barri, 7-9. P.I. Can Barri, 08415-Bigues y Riells, Barcelona, Spain. Ide o balenie 250, ml, 500 ml, 1000 ml, emulzia na telo zabalená v bielej plastovej fľaši, viď obrázky.

Vo výrobku bol zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy (Burkholderia Cepacia (>105 KTJ/g), čo je v rozpore s čl. 3 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov. Je nepravdepodobné, že by baktéria infikovala zdravé osoby, hoci by mohla predstavovať hrozbu za určitých okolností pre tie osoby, ktoré majú zdravotné problémy. Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie.

Pozrite si reportáž o nebezpečných kačičkách, ktoré sú častou hračkou pre malé deti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy