Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čiernu stavbu bránili vlastným telom. Obec si už nevie dať rady
Zdielať na

Čiernu stavbu bránili vlastným telom. Obec si už nevie dať rady

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / Konflikt v Plaveckom Štvrtku zaujal aj médiá. Skupina ľudí doslova vlastnými telami bránila základy svojej nelegálnej stavby, ktoré obec chcela prekryť panelmi. V blízkosti plynovodu tak vzniká ďalšia čierna stavba. Obecný úrad tvrdí, že podnikol všetky možné kroky. Budova však rastie ďalej, stavebníci bez hanby hovoria, že to bude tribúna.

Najprv stáli iba základy, po troch týždňoch tam vyrástol dom o rozlohe 31 metrov štvorcových. Majitelia tvrdia, že má ísť o ihrisko. "Chceme tam ihrisko, pódium, peknú trávičku," vraví osadníčka. 

Napriek tomu, že tam stojí dom tvrdia si svoje. "Je to tribúna. Desaťtisíc eur nás to stálo, so všetkým, aj s tou špinou, čo sme robili," hovorí Marek Bihári. Podľa hovorkyne ministerstva dopravy, starosta mal vydať výzvu na okamžité ukončenie všetkých stavebných prác na stavbe. "V prípade, že stavebník túto výzvu neuposlúchne a ďalšia existencia takejto stavby je v rozpore s verejným záujmom, s územným plánom obce, s ochranou životného prostredia, stavebný zákon ukladá stavebnému úradu, aby nariadil odstránenie takejto stavby," informuje hovorkyňa ministerstva dopravy, Karolína Ducká. 

"Ten legislatívny proces je veľmi náročný, pokiaľ stavebník ignoruje všetky tieto zákazy nastupuje súdny proces," vysvetľuje starosta obce, Ivan Slezák. Keďže všetky tieto stavby stoja v bezpečnostnej zóne plynovodu, nikdy sa nebudú môcť zlegalizovať. Podľa starostu by to malo byť v záujme samých osadníkov: "Ľudia si neuvedomujú, že tam kde stavajú, sú ohrození na živote. Kedykoľvek môže plynovod vybuchnúť a kto bude zodpovedný, starosta ?" 

Pozrite si reportáž o aktuálnej situácii čiernych stavieb na Domaši: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy