Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenská armáda má nové lietadlo Spartan. Stálo 118 miliónov eur
Zdielať na

Slovenská armáda má nové lietadlo Spartan. Stálo 118 miliónov eur

BRATISLAVA / Na bratislavskom letisku bolo v pondelok rušno. Pristálo tam viacúčelové vojenské transportné lietadlo Spartan. Oceľového vtáka si ozbrojené sily objednali od talianskeho výrobcu už druhýkrát a je súčasťou modernizácie slovenského letectva. Spartan je profesionálny stroj aktívny v armádach po celom svete, najviac ich lieta v Spojených štátoch.

Novou posilou nášho letectva sa stal multifunkčný stroj, s ktorým už slovenská armáda skúsenosti má. Keďže ten prvý nestihli dodať v dohodnutom termíne, bol o niečo lacnejší. Druhý v poradí bol už za štandardnú cenu. "Čo sa týka ceny za samotné lietadlo, je to zhruba 35,8 milióna, zabezpečenie logistickej podpory stálo viac ako 21 miliónov, za výcvik zaplatíme 5,6 miliónov, dokopy nás teda nový Spartan stál 118 milónov eur s DPH," vysvetlil minister obrany Peter Gajdoš.

Doteraz ich vyrobili vyše 80 kusov a u nás bude slúžiť hlavne na dopravu vojakov, materiálu, vysadzovanie výsadkárov a prevoz zranených. "Dokážeme odviesť 46 vojakov v tejto základnej verzii, 34 výsadkárov a máme aj špeciálnu verziu pre 27 pasažierov, ktorá vyzerá ako v klasickom dopravnom lietadle," povedal major Peter Výrostek.

Spartan nemusí slúžiť len na vojenské účely, po malej úprave môže pomáhať aj pri hasení lesných požiarov. Dosahuje cestovnú rýchlosť takmer 600 kilometrov za hodinu a vystúpi do 9 kilometrov. 

V rámci následnej modernizácii letectva slovenských Ozbrojených síl sa rokuje aj o nových stíhačkách. Podľa ministra obrany je táto téma zatiaľ len v štádiu rozhovorov s Američanmi a so Švédmi, a teda ešte sa nevie, aké stíhačky to budú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy