Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Každoročný zber žiab. Cesta k ich obľúbenej destinácii je plná nástrah
Zdielať na

Každoročný zber žiab. Cesta k ich obľúbenej destinácii je plná nástrah

SIGORD/BRESTOV / Slovensko je miestom obrovskej migrácie žiab. Nemigrujú zase až tak zďaleka - presúvajú sa iba z lesov k rybníkom. Ale pre žabky to nie je veru jednoduchá cesta. Aj preto im s tým pomáhajú stovky dobrovoľníkov.

Roky dozadu cesta pri vodnej nádrži Sigord (okres Prešov) bola jeden fľak vedľa druhého. Odvtedy sa vďaka dobrovoľníkom podarilo zachrániť tisícky obojživelníkov. "Oni vlastne zimujú tak, že sú zahrabané v zemi v lese a k vode sa potom vracajú," vysvetľuje dobrovoľníčka Ľuba Kráľová.

Niektoré trasy medzi lesom a vodou pretínajú asfaltové cesty. Nejeden život obojživelníka končí pod kolesami auta. Vytvorené zábrany ich pomáhajú zachytiť. Potom ich ručne zberajú a vo vedrách prenášajú do bezpečia. Kým vlani za tri týždne ich odchytili asi 2 tisíc. Tento rok sa to podarilo takmer za jeden deň. V nedeľu preniesli 1486 žiab," vraví dobrovoľníčka Ľuba Kráľová.

Transport ropúch bradavičnatých dobrovoľníci spolu so štátnou ochranou prírody organizujú už 14 rok. S prenášaním ropúch cez cestu do rybníka pomáhajú školáci. Každoročne ich prenesú neuveriteľných 15 tisíc – taká veľká je totiž kolónia ropúch v tých miestach. Aj keď pre niektorých nie je pohľad na slizkého tvora príjemný. V prírode má svoje nezastupiteľné miesto.

Kým na jednej strane Slovenska pomáhajú žabám, na tej druhej sa trápia s inváziou potkanov. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy