Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Starosta navrhuje riešenie ekologického problému na Domaši. Stálo by to podľa neho 10 centov
Zdielať na

Starosta navrhuje riešenie ekologického problému na Domaši. Stálo by to podľa neho 10 centov

KVAKOVCE / Situáciu na Domaši preverovali po varovaniach starostu Kvakoviec aj vodohospodári. Tí už začiatkom mesiaca podali návrh na vyhlásenie druhého stupňa povodňovej aktivity. Bolo to pre vyššiu hladinu vody ako obvykle. Starosta Kvakoviec poukazuje i na ďalší problém, a to čierne stavby. Roky proti nim bojujú bez konečného výsledku. Teraz ponúka riešenie za 10 centov.

Po intenzívnom daždi sa hladina Domaše dvihla a voda zaplavila aj nelegálne prístrešky a chaty, vrátane latrín a vrakov áut. Vysoká hladina Domaše poukázala aj na iný ako estetický problém. I keď v tejto krajine existuje stavebný zákon, jeho aplikácia v praxi robí starostom neraz vrásky na čele. Obce v okolí Domaše si vypracovali zoznamy týchto nelegálnych rekreačných obydlí. Sú ich stovky. Hovoria  len o akýchsi užívateľoch, ktorí sa tvária, že s tým nemajú nič spoločné. 

Vodohospodári majú s čiernymi stavbami skúsenosti aj pri iných vodných plochách. Po každom stupni povodňovej aktivity sa púšťajú do upratovania. Brehy vyčistia od odpadkov, no so stavbami už hýbať nemôžu. "My takúto stavbu nemôžeme odstrániť svojvoľne. Pokiaľ sa nachádzajú na našich pozemkoch, vyzývame stavebné úrady, aby konali," uviedol hovorca vodohospodárskeho podniku Pavel Machava. 

Čierny Peter za čierne stavby tak zostal v rukách samospráv, teda obcí. To ale nie je všetko. Čierne stavby, ku ktorým sa nikto nehlási, by museli likvidovať na vlastné náklady. "My už tretí rok likvidujeme čierne stavby. Možno 1000 až 1500 eur na jednu bunku. Keď si vezmete, že ich 338 na Domaši tak je to pol milióna eur," povedal starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ. 

Starosta Kvakoviec je presvedčený, že za nelegálnymi prístreškami sú v drvivej väčšine rybári. Ako riešenie ponúka dočasný zákaz rybolovu. "Existuje lacné riešenie, 10 centové za 24 hodín," uviedol. "Zákony v kompetencii envirorezortu nemôžu suplovať stavebný zákon," reagoval hovorca Ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Pozrite si archívnu reportáž o zaplavenej Domaši, keď sa problém dostal na povrch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy