Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Majú pomáhať a chrániť, no niekedy sami prekračujú zákon
Zdielať na

Majú pomáhať a chrániť, no niekedy sami prekračujú zákon

BRATISLAVA / Prehrešky policajtov pribúdajú. Inšpekcia ministerstva vnútra vlani odhalila 128 trestných činov, ktoré majú na rováši policajti. Vyplýva to zo správy rezortu.

Kriminalita páchaná príslušníkmi polície je mierne na vzostupe. Podľa správy z dielne ministerskej inšpekcie narástol počet obvinených policajtov oproti roku 2016 o päť a počet trestných činov o osem. Podiel obvinených policajtov k celkovému počtu tvorí podľa ministerstva pol percenta.  "Inšpekcia obvinila 114 policajtov zo 128 trestných činov, niektorí boli obvinení z viacerých, pretože po začatí vyšetrovania boli zistené aj iné trestné činy, ktoré spáchali," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra, Andrea Dobiášová.

Inšpekcia vlani zaznamenala aj 18 trestných činov proti životu a zdraviu zo strany policajtov. Trestných činov proti majetku sa podľa správy policajti dopustili v 11 prípadoch a 38 prípadov predstavovali iné trestné činy. Medzi ne patria napríklad týranie blízkej a zverenej osoby, neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi alebo výtržníctvo.

"Úmyselné trestné činy ublíženia na zdraví boli spáchané v štyroch prípadoch, pričom v dvoch prípadoch mimo výkonu služobnej činnosti, v súvislosti so spôsobenými zraneniami pri konfliktoch a roztržkách, najčastejšie v súbehu s trestným činom výtržníctva a v dvoch prípadoch v súvislosti s použitím neprimeraného násilia voči poškodeným pri plnení služobných úloh," pokračuje Dobiášová. 

Na objasňovaní trestnej činnosti policajtov sa podieľali aj Národná kriminálna agentúra a Úrad hraničnej a cudzineckej polície, ktorí dovedna obvinili šesť osôb. Najčastejšou trestnou činnosťou podľa inšpekcie bolo zneužívanie právomoci policajta. 

Pozrite si reportáž o fungovaní polície, ale aj praktikách, ktoré používajú: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy