Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zmodernizovali železničnú trať, no obci sa to nepáči. Do svojej správy ju nevezmú
Zdielať na

Zmodernizovali železničnú trať, no obci sa to nepáči. Do svojej správy ju nevezmú

HORNÝ HRIČOV / Obyvatelia Horného Hričova v okrese Žilina sú veľmi nespokojní s modernizáciou železničnej trate, ktorá sa dotkla aj ich obce. Podľa nich sú určité objekty zbytočne veľké a navyše nepraktické. Členovia vedenia obce sa preto rozhodli, že tieto objekty do svojej správy nevezmú. Vravia, že pre rozpočet dediny by ich údržba znamenala hotovú katastrofu.

Podľa starostu, zatiaľ čo predtým mali dve železničné priecestia kadiaľ mohli prejsť autá, teraz tu majú iba jeden podchod pre chodcov. Jedno priecestie železnice zrušili na okraji dediny. Miestni ale vidia väčší problém v tom druhom, ktoré bolo v strede obce. "Predtým tadiaľto autá bežne jazdili, ľudia sa z centra obce vedeli dostať k cintorínu aj ku kostolu. Namiesto toho tu vyrástol megalomanský podchod," hovorí starosta obce Dušan Ďuríček.

Starosta tiež hovorí, že prevádzka objektu bude mimoriadne finančne náročná. Napríklad, osvetlenie je vysoko nad zemou. Keď zhasne, zamestnanci obce nemajú odbornú spôsobilosť na to, aby ho mohli opraviť. Budú si preto musieť najať firmu. Dedinčania upozorňujú aj na to, že cez betónové základy už teraz presakuje voda. "Keď prší, v topánkach sa tam nedá ani prejsť."

Druhý objekt, ktorý odmietajú prevziať je lávka pre chodcov, ktorá vedie nad cestou a železničnou traťou. "Táto lávka je z oceľovej konštrukcie, už dnes hrdzavie. To znamená, že v priebehu pár rokov bude treba spraviť kompletnú údržbu, to znamená nátery," vysvetľuje problém starosta. "Podobne ako lávku, tak aj výstupy z podchodov schválilo vtedajšie vedenie obce s tým, že pri schvaľovaní projektu bolo už v projekte zapísané, že budú v správe obce Horný Hričov," vyjadrila sa za železnice ich hovorkyňa Martina Pavlíková. 

Starosta ale tvrdí, že toto stanovisko bolo vydané bez súhlasu obecného zastupiteľstva. Ak sa obe strany nakoniec nedohodnú, železnice budú musieť pristúpiť k radikálnemu riešeniu. "To znamená, že tieto objekty z bezpečnostných dôvodov uzavrieť pre verejnosť," zakončila Pavlíková. 

Pozrite si archívnu reportáž o priecestiach: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy