Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Hlavnom námestí bude od štvrtka vianočný stromček
Zdielať na

Na Hlavnom námestí bude od štvrtka vianočný stromček

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Námestie bude zdobiť 16 metrov vysoký a 30 rokov starý smrek. Vianočné trhy sa okrem toho môžu tešiť až na 106 stánkov.

Vianočný stromček na Hlavnom námestí postavia vo štvrtok, kde bude až do konca roka. Tento rok privezú smrek pichľavý, ktorý Mestské lesy bezplatne získali zo záhrady rodinného domu na Matúšovej ulici.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta Bratislava Eva Chudinová, smrek je vysoký 16 metrov, má 30 rokov. "Majiteľom svojou výškou a šírkou spôsoboval problémy," povedala Chudinová. Prepravu stromu zabezpečí firma Enermont, prevezú ho z Matúšovej ulice cez Lovinského, Habánsky mlyn, Mlynskú dolinu po nábreží a potom cez Mostovú ulicu a Rybnú bránu až na Hlavné námestie. Mesto Bratislava zaplatí za prevoz a umiestnenie približne 30-tisíc korún.

V piatok začnú stavať stánky na Vianočné trhy 2007, ktoré budú na Hlavnom a Františkánskom námestí od 23. novembra do 23. decembra. Zo 106 stánkov bude gastronomické pochúťky ponúkať 41, v 65 budú predávať vianočné darčeky. Hlavné mesto prísne ohraničuje sortiment tak, aby zodpovedal typickým vianočným produktom - kapustnica, varený punč, víno, grog, cigánska pečienka, pečené klobásy, mastný chlieb s cibuľou, pagáče, husacie a kapustné lokše.

Ďalej je to drobné pečivo, oplátky, medovníky, med alebo vianočná medovina, úžitkové a dekoračné umelecké predmety z dreva, skla, kože, prútia, šúpolia, včelieho vosku a iných.

Podľa Chudinovej nájomné musia predajcovia zaplatiť do 9. novembra spolu s 10-tisícovou zábezpekou pre prípad poškodenia stánku alebo porušenia podmienok. Príjmy z Vianočných trhov 2007 odhadujú na približne 9,3 milióna korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy