Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Reakcie politikov na smrť Pavla Pašku. Matovičova pobúrila
Zdielať na

Reakcie politikov na smrť Pavla Pašku. Matovičova pobúrila

KOŠICE / Náhle úmrtie bývalého predsedu parlamentu, dlhoročného politika a spoluzakladateľa strany SMER-SD, Pavla Pašku, zaskočila všetkých. V piatok dopoludnia zomrel 60-ročný Paška po srdcovej príhode.

Čierna vlajka na pol žrde a kondolenčná kniha vo vstupnej hale Národnej rady SR. S Pavlom Paškom sa symbolicky rozlúčili podpredsedovia Smeru, ale aj viacerí poslanci, či minister obrany. Viacerí sa k úmrtiu Pavla Pašku vyjadrili či už pre médiá, alebo na svojich sociálnych sieťach. Prezidenta Andreja Kisku zaskočilo náhle úmrtie bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku a vyjadril úprimnú sústrasť najbližším príbuzným, rodine, priateľom a známym.

Paškov stranícky kolega, Richard Raši, vo vyhlásení pre TV JOJ k úmrtiu Pavla Pašku vyjadril „úprimnú a hlbokú sústrasť rodine, priateľom a blízkym Pavla Pašku, rovnako aj všetkým, ktorí si ho vážili a mali ho radi“. Podľa Rašiho Paška „odišiel, aj keď bol stále plný entuziazmu a chuti do života. Pavol Paška počas svojho života na náš kraj a mesto nikdy nezabudol a vždy bojoval za východné Slovensko“.

Predseda vlády Peter Pellegrini vyjadril úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom zosnulého bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku. Ako povedal na začiatku dnešnej tlačovej konferencie s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou, informácia o smrti Pašku ho hlboko zarmútila. Pripomenul tiež, že to bol človek, ktorý stál na čele Národnej rady SR a preto navždy ostane zapísaný v histórii slovenskej politiky.

Danko: Skloňme hlavu a vzdajme mu úctu

"Ja som vyjadril úprimnú sústrasť manželke Pavla Pašku. ako človek, ktorý je predsedom národnej rady a zastáva funkciu, ktorú zastával pán Paška a plne si uvedomujem aké tlaky a problémy zažíval vo svojom živote," uviedol Andrej Danko.

"Dovolil by som si vyzvať spoločnosť, aby sme sa zamysleli v týchto ťažkých časoch, ako sa tu žije, aké tlaky si tu vytvárame," dodal Danko. Podľa predsedu parlamentu bol Pavol Paška utrápený v poslednej dobe z toho, aká situácia tu vzniká. "Nedokážeme problémy diskutovať na úrovni a vytvárame emócie, ktoré sú ďaleko za hranicou ľudskosti," myslí si Andrej Danko.

Andrej Danko bol v kontakte s Pavol Paškom. "V septembri som na Deň ústavnosti pozval všetkých predsedov národnej rady. Ja vychádzam dobre aj s bývalými prezidentmi aj s predsedami národnej rady. Snažím sa ku každému hľadať cestu. Pán Paška bol z tých ľudí, ktorí dosť trpeli tým, čo sa v spoločnosti v poslednom čase deje," dodal Danko.

"Keď odíde človek, môže mať ktokoľvek akýkoľvek názor na jeho pôsobenie a vystupovanie, ale asi by sme mali mlčať. Skloňme hlavu a dajme mu úctu. O to prosím všetkých. Aj tých, ktorí ho nemuseli mať radi ako politika. Tých prosím najmä o to, aby sa zamysleli," dodal Danko.

Bývalý predseda NR SR Pavol Paška dokázal podľa Pavla Hrušovského, ktorý tiež predsedal parlamentu, diskutovať s každým a o všetkom. Ako povedal Hrušovský, je veľmi smutné sa vyjadrovať k smrti, ktorá ho prekvapila. „Aj keď ako politik som s ním často nesúhlasil, diskusie s ním boli veľmi zaujímavé. V politike sme si v mnohom nerozumeli, ale dokázali sme sa často dohodnúť na vážnych veciach, akými bola zmena ústavy, ktorá zakotvila manželstvo ako zväzok muža a ženy,“ povedal Hrušovský, ktorý pripomenul, že práve on s Paškom túto zmenu spoločne predkladali. „Boli sme priatelia, aj keď sme mali rozdielne názory,“ dodal.

"Každá politická funkcia so sebou prináša aj priateľov aj tých, ktorí vnímajú vaše rozhodnutie inak. Určite aj Paľo bol osobou, ktorá bola takto vnímaná. Napriek tomu si myslím, že v dnešný deň treba už dať všetky tie nezhody bokom a treba mu zaželať, nech odpočíva v pokoj," povedala k smrti straníckeho kolegu europoslankyňa Monika Beňová.

Úprimnú sústrasť celej rodine Pavla Pašku vyjadril aj poslanec Peter Pčolinský zo strany Sme rodina. "Vždy je veľmi zarmucujúce, ak zomrie človek, a pre mňa osobne to bol šok. Pavol Paška bol stále aktívny človek a napriek tomu, že sme stáli na opačných koncoch politiky, tak ako každá smrť človeka, aj táto ma zasiahla," uviedol Pčolinský.

"Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík vyjadruje úprimnú sústrasť rodine Pavla Pašku," vyjadrila sa hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Richard Sulík pre TV JOJ povedal: "Rodine pána Pašku vyjadrujem úprimnú sústrasť a k jeho náhlej a skorej smrti. Chcem len povedať, že nie je dôležité, čo človek nahonobí počas života, ale čo po ňom ostane". 

Matovič zaťal bez úcty

Niektorí politici ostali mlčať, mnohí vyjadrili blízkym sústrasť, niektorí prejavili smútok. Jediný z politikov, ktorý reagoval neobvykle a bez prejavenia piety, je predseda OĽaNO, Igor Matovič. V statuse na Facebooku uviedol, že "mafia dnes prišla o jednu hlavu... a tá sa postaví pred najspravodlivejší súd". Na tieto slová okamžite ostro zareagoval Martin Glváč, Paškov stranícky kolega a priateľ, ktorý nazval v statuse Matoviča "psychopatom, špinavcom či hyenou". Analytik Ján Baránek považuje Matovičove vyjadrenie za príliš brutálne a nepríjemné. „V deň úmrtia nie sú takéto vyhlásenia vhodné,“ povedal Baránek. Matovič však na svojom výroku nič nezmenil ani vo vyjadrení pre TV JOJ: "Zomrel človek, ktorý si myslel, že sa dá kúpiť úplne všetko, ale akosi zabudol, že Boha nepodplatí a tak ho teraz čaká ten najspravodlivejší súd".  

Robert Fico na svojej oficiálnej stránke zareagoval najprv bez slov, neskôr doplnil aj video.

Béla Bugár ostal smrťou Pašku zaskočený.

Ján Richter napísal veľmi osobný status.

Renáta Zmajkovičová zo Smeru zverejnila status s duchovným nádychom.

Martin Glváč zo Smeru napísal mimoriadne osobný status.

Richard Raši si bol ako Košičan s Paškom veľmi blízky.

Miroslav Beblavý dal najavo svoj názor, no nezašiel mimo hranice slušnosti.

Strana SMER-SD vyjadrila sústrasť rodine.

V NR SR sprístupnili verejnosti aj kondolenčnú knihu:

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy