Skoro jasno
16°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Reportéri TV JOJ bodovali. Vo svojich kategóriách vyhrali Panta Rhei Awards 2017
Zdielať na

Reportéri TV JOJ bodovali. Vo svojich kategóriách vyhrali Panta Rhei Awards 2017

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pod hlavičkou kníhkupectva Panta Rhei sa vo štvrtok podvečer odovzdávajú ocenenia za knižné tituly, ktoré v roku 2017 nadchli nielen odborníkov, ale aj vášnivých čitateľov. Práve oni totiž mali možnosť hlasovať pre svojho obľúbeného slovenského autora alebo za svoje obľúbené dielo v roku 2017. Medzi nominovanými, ktorí ašpirovali na získanie ceny boli aj dvaja "jojkári".

V kategórii Slovenský knižný debutant roka bol nominovaný komentár portálu TV JOJ noviny.sk Arpád Soltész, ktorý v roku 2017 debutoval svojou prvou knihou Mäso - Vtedy na východe. Kniha zožala medzi čitateľmi obrovský úspech, čoho výsledkom je aj získané ocenenie na tohtoročnej súťaži Panta Rhei Awards 2017.

Mnohým by sa mohlo zdať, že kniha Mäso je o období, na ktoré chce väčšina zabudnúť. "Prvoradá úloha novinára, je hovoriť ľuďom veci, ktoré nechcú počuť, ale počuť potrebujú," tvrdí o nej jej autor Arpád Soltész. Kniha Mäso je román, nie literatúrou faktu. "Je to fikcia, je tu fabulácia, ktorá je inšpirovaná skutočnými udalosťami. O niektorých som aj písal. Ale sú pretavené do nového celku a nesúvisí to so žiadnou realitou," hovorí Arpád Soltész o svojej prvej knihe.

Ako pripomína autor, ľudia už v knihe spoznávajú kdekoho možného, ale väčšinou nie toho, koho autor myslel pri písaní. "Ako hovorí jedna z románových postáv: Jedna vec je niečo vedieť, iná vec je to dokázať. A úplne iné je vedieť to dokázať pred slovenským súdom. Práve preto niektoré príbehy nikdy neboli napísané," vysvetľuje politický komentátor. Zaujímavé je, že v knihe nie je ani jedna vyslovene kladná postava. Autor to vysvetľuje tým, že žiadny človek nie je len dobrý alebo len zlý. Na druhej strane je v knihe aj veľmi málo negatívnych postáv - aj tie najviac negatívne postavy majú aspoň jednu pozitívnu črtu.

Mengeleho dievča zbiera ocenenie za ocenením

V Kategórii Slovenská spisovateľka roka bodovala reportérka TV JOJ Veronika Homolová Tóthová, ktorej Mengeleho dievča dlhodobo valcuje prvé miesta slovenských knižných rebríčkov. Vďaka jej knihe si vo štvrtok prevzala ocenenie Panta Rhei Awards 2017. To ale nebolo jediné ocenenie, ktoré Veronika Homolová Tóthová získala. Mengeleho dievčaťu patrilo aj ocenenie za Najpredávanejšiu knihu roka 2017.

Kniha Mengeleho Dievča počas svojej existence nazbierala všetky tituly, ktoré mohla - kniha roka, debut roka a cenu čitateľov jedných z dvoch najväčších kníhkupectiev na Slovensku. A týmto sa to ešte nekončí. "Predaje neklesli pod 2 500 kusov mesačne, to sa ešte nestalo. To je skutočne prelomový autor v slovenskej literatúre," prezrádza Gabriela Belopotocká, generálna manažérka vydavateľstva. 

"Podľa mňa veľmi zavážilo aj to, že je to príbeh Slovenky. Je strašne veľa kníh s touto tématikou, ale príbeh Slovenky takto spracovaný a tak úprimne otvorená spoveď, ako dokázala pani Viola, taký tu ešte naozaj nebol," vysvetľuje úspech knihy jej autorka Veronika Homolová Tóthová. Obe knihy si neustále získavajú nových čitateľov.

Knihy oboch autorov TV JOJ sú postavené na reálnom základe, sú písané o udalostiach, ktoré sa skutočne odohrali, ale nie je to literatúra faktu. Mengeleho dievča má v sebe okrem dokázateľných faktov aj príbehy pani Violy, ktorá spomína, na rôznych ľudí. Postavy z diela Mäso vychádzajú z reálneho prostredia, ale nevystupujú pod skutočnými menami. "Postavy nie sú založené na konkrétnom človeku, sú väčšinou inšpirované viacerými ľuďmi. Sám sa hlásim ku všetkým zlým vlastnostiam postavy novinára," objasnil Arpád Soltész.

Panta Rhei Awards je knižné ocenenie, ktoré sa koná už deviaty rok. V šiestich kategóriách rozhodnú o výsledkoch čitatelia prostredníctvom online hlasovania.

Okrem víťazov na základe čitateľskej obľúbenosti prináša Panta Rhei Awards aj ďalšie tri kategórie: 

1. Najpredávanejšia kniha roka 2017 
Víťaz kategórie sa určí podľa predajov v sieti kníhkupectiev Panta Rhei za rok 2017 

2. Cena Literárnej akadémie 2017 
za výnimočné knižné dielo v danom roku 

3. Sieň slávy Panta Rhei 
za celoživotný prínos do slovenskej literatúry 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy