Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po týždňoch mlčania sa Facebook vyjadril k úniku informácií. Zistenia sú hrozivé
Zdielať na

Po týždňoch mlčania sa Facebook vyjadril k úniku informácií. Zistenia sú hrozivé

SAN FRANCISCO / Zuckerbergova firma je už nekoľko týždňov pod paľbou kritiky, že nezabránila britskej spoločnosti v prístupe k údajov približne 87 miliónov užívateľov sociálnej siete. Britská spoločnosť Cambridge Analytica dáta využila k podpore volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa. Majiteľ spoločnosti, Mark Zuckerberg sa za udalosti verejne ospravedlnil.

Na svojom blogu najnovšie spoločnosť Facebook oznámila, že uniknuté identity a osobné údaje sa mohli dostať do nepovolaných rúk a mohlo dôjsť k ich zneužitiu. Rovnako počet uniknutých identít sa zvýšil z predpokladaných 87 miliónov na počet dve miliardy. Z dôvodu úniku sociálna sieť zablokovala funkciu, ktorá umožňovala vyhľadávať osoby podľa e-mailových adries alebo telefónneho čísla. "Až do dnešného dňa ľudia mohli zadať telefónne číslo alebo e-mail inej osoby do vyhľadávacieho riadku na Facebooku, čo im pohlo známych nájsť. Táto funkcia bola veľmi praktická pri vyhľadávaní priateľov v jazykoch, v ktorých je komplikované napísať celé meno alebo v prípade, že viacerí ľudia majú rovnaké mená," napísal v stredu na blogu technický riaditeľ podniku Mike Schroepfer. Zároveň dodal, že túto funkciu mohli zneužiť zberači dát. 

To ale stále nie je všetko. Používateľov komunikačnej aplikácie Messenger na platforme android čaká ďalšia zmena. V minulosti si Messenger pozeral históriu komunikácie a na jej základe sa užívateľovi snažil preferovať tých, ktorí sú boli najrelevantnejší. Tomuto je tiež od štvrtku koniec. "Toto je ďalšia vec, ktorá zanikne. Nebude možné, aby ste mali najlepších kamarátov po ruke, ale ukazuje sa ,že by to mohlo byť ohrozenie, lebo by sa do budúcna dalo zistiť, ak by niekto prišiel k tým dátam, že tento človek si píše a volá najviac s týmto," uviedol Peter Šebo, odborník na sociálne siete.

Vďaka informáciám získaným z facebooku mohli zberači dát získať ďalšie osobné informácie, ako sú miesto bydliska alebo zamestnanie. Vždy samozrejme záležalo na tom, aké údaje o sebe užívateľ zverejnil vo verejnej časti profilu. " Vzhľadom k rozsahu a prepracovanosti aktivity, ktorú sme zaznamenali, si myslíme, že verejné profily väčšiny užívateľov Facebooku niekto preskúmaval," povedal Schroepfer.

Šéf spoločnosti Mark Zuckerberg sa v v nasledujúcom týždni zúčastní dvoch výsluchov v kongresových výboroch ohľadom zneužívania osobných informácií britskou konzultačnou firmou Cambridge Analytica. Oznámil to v stredu americký parlament. Zuckerberga na svoje zasadnutia pozval právny a obchodný výbor Senátu a rovnako energetický a obchodný výbor Snemovne reprezentantov. "Vypočúvanie bude významnou udalosťou na objasnenie problémov s ochranov osobných údajov a možnosťou pomôcť Američanom pochopiť, čo sa deje s ich osobnými informáciami online," vysvetlil pozvanie šéf výberu pre energetiku a obchod Greg Walden. Šéf Facebooku sa už v marci vyjadril, že sa pred Kongres postaví, avšak rovnakú žiadosť britských politikov odmietol.

Novinári rovnako Markovi Zuckerbergovi pripomenuli rok 2010. V tom čase sa zúčastnil konferencie, na ktorej vystúpil vizionár a zakladateľ gigantu Apple, Steve Jobs. A presne na túto problematiku už vtedy upozorňoval. "Steve Jobs hovoril, aby si Facebook dal pozor, lebo ich najväčšia výhoda, teda zber informácií o ľuďoch, môže byť aj najväčšou hrozbou. Lebo pokiaľ sa dostane do nesprávnych rúk, tak budú zodpovední za to, že tie informácie vyzbierali. Rád by som povedal, že nikto nehackol servery, nikto sa nenabúral, ale áno, boli legálne cesty, ako sa dali tie údaje vytiahnuť a v tom čase Facebook nedomyslel dôsledky," dodal Peter Šebo.

V polovici februára americká justícia obvinila trinásť Rusov, že zneužili Facebook a ďalšie sociálne siete k pokusom ovplyvniť americké prezidentské voľby. V utorok spoločnosť Facebook oznámila, že zrušila stovky účtov a stránok napojených na ruskú Agentúru pre výskum internetu, ktorá údajne zamestnáva stovky ľudí na produkciu nepravdivých informácií, ktoré následne spoločnosť vysiela do sveta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy