Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Riaditeľ Národného onkologického ústavu odovzdal Kalavskej rezignáciu
Zdielať na

Riaditeľ Národného onkologického ústavu odovzdal Kalavskej rezignáciu

BRATISLAVA / Problémy v Národnom onkologickom ústave vyvrcholili. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vo štvrtok prijala rezignáciu generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu Jozefa Valockého. Ten sa vzdal funkcie člena štatutárneho orgánu - generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu.

Valocký zastával uvedenú pozíciu od októbra 2017. Svoje pôsobenie v Národnom onkologickom ústave na pozícii generálneho riaditeľa ukončí 30. apríla. "Z dôvodu upokojenia situácie som sa rozhodol odovzdať svoju rezignáciu z postu generálneho riaditeľa NOÚ. Zároveň si prajem, aby kontinuita opatrení vedúcich k zlepšeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti, zvýšeniu komfortu pacientov a zabráneniu nekalých praktík, u ktorých nápravu sme za uplynulý rok vykonali, ostala zachovaná," uviedla hovorkyňa Národného onkologického ústavu Martina Šoltésová.

"Rozhodnutie Valockého oceňujem a ďakujem za odvedenú prácu. Verím, že tento krok, ktorý si vážim, prispeje k stabilizácii ústavu. Na prvom mieste je pre mňa pacient, preto mi záleží na tom, aby sa v ústave poskytovala kvalitná zdravotná starostlivosť a stabilizácia kľúčových kvalitných zdravotníkov je pre mňa podstatná. Národný onkologický ústav je špičkové zdravotnícke zariadenie, ktoré poskytuje služby pacientom v rámci celého Slovenska a chcem, aby ním zostal," povedala ministerka Kalavská.

Ministerka zdravotníctva dala Jozefovi Valockému týždenné ultimátum, aby personálne veci vyriešil. Vo štvrtok oznámil svoju rezignáciu, ktorú ministerke odovzdal. Preťažený zdravotnícky personál očakáva od nového vedenia hlavne nové posily. 

Poslanec strany Smer-SD Jozef Valocký zastával funkciu riaditeľa v Národnom onkologickom ústave od novembra 2016. Predtým šéfoval aj vo fakultnej nemocnici v Nitre. Po prevalení kritiky naštrbených vzťahov zdravotníckeho personálu s vedením bol práve Tomáš Drucker medzi prvými, ktorý nešetrili Valockého kritikou najmä v súvislosti s ľudskými vzťahmi. Nami oslovení zamestnanci vôbec netajili, že sa z odchodu svojho šéfa tešia.


Národný onkologický ústav v Bratislave je vedený Radou riaditeľov zloženej z generálneho, ekonomického a medicínskeho riaditeľa. Po ukončení pôsobenia Jozefa Valockého môže pozíciu generálneho riaditeľa dočasne zastavať iná osoba až do ukončenia úspešného výberového konania,najdlhšie však na dobu šiestich mesiacov. Zdravotnícke zariadenie môže byt dočasne vedené aj dvomi členmi z troch, v tomto prípade medicínskym a ekonomickým riaditeľom. 

Problém spustil status

Celý problém týkajúci sa Národného onkologického ústavu spustil status na sociálnej sieti primára anesteziológie Jaroslava Mikulu. Verejne upozornil na vážne problémy v onkologickom ústave. "Pán minister, nenavštívite niekedy OAIM v Národnom onkologickom ústave? Boli by to obrázky minimálne ostro kontrastujúce s týmito, ak nie neuverejniteľné." Krátko na to došlo k stretnutiu ešte s Tomášom Druckerom, ktorý následne problémy v tomto ústave potvrdil.

Hlavnými dôvodmi tohto napätia sú zhoršené pracovné podmienky, ale vraj aj to, že sa generálnemu riaditeľovi búri personál. Podstav sestier priznalo aj vedenie nemocnice. Odišlo ich až 25. Okrem toho tesne pred sviatkami sa dostal na verejnosť ďalší problém. Zamestnanci sa sťažovali, že vedenie neprijíma nových ľudí, aj keď ho o to žiadajú. "Poprosila som pána generálneho riaditeľa, aby mi deklaroval, že špičkoví lekári a sestry sú ochotní zotrvať v tomto ústave a že je tam vôľa dosaturovať chýbajúci zdravotnícky personál," uviedla Kalavská, ktorá v prípade, že by sa situácia nezmenila, bola ochotná konať. Situáciu už ale svojou rezignáciou zmenil Jozef Valocký.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy