Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matúš bol po kolízii s autom osamelý. Lekár mu našiel frajerku
Zdielať na

Matúš bol po kolízii s autom osamelý. Lekár mu našiel frajerku

SNINA / Zubra Matúša museli po kolízii s autom pre zranenú nohu hospitalizovať. Vo voľnej prírode by totiž neprežil. Keďže sa Matúš pre zranenie k svojmu stádu už nikdy nevráti, našli mu frajerku, aby v zoo nebol sám. Jeho vyvolenou je Filoména.

Zubor Matúš, ktorého museli po kolízii s autom hospitalizovať má v živote novú partnerku. "Nie je to síce zubrica, ale je to krava škótskeho horského dobytka," objasnil Vladislav Juško, veterinárny lekár. 

Zubor Matúš bol mesiace sám. Teraz mu pribudla spoločnosť. "Filoména má 5 rokov, pochádza z jedného chovu neďaleko, ostala jediná svojho druhu," uviedol Vladislav Juško, Kým sa Matúš dostal do sninskej minizoo, bolo to dramatické. Odchytili ho v marci v roku 2016 a po kolízii s autom mal zranenú nohu, strácal sily a vo voľnej prírode by zrejme neprežil. "Bolo to v najvyššom čase. Ako sa povie, o 5 minút 12, pretože už je značne vychudnutý," povedal Mário Perinaj, riaditeľ NP Poloniny. "Ak by bol vyčerpaný a zaľahol by, bol by ľahkým terčom pre predátorov ako vlk alebo medveď," objasnil Matúš Pažur, ktorý imobilizoval zubra.  Vďaka starostlivosti v sninskej minizoo pribral viac ako 150 kilogramov. 

Rovnako sa darí aj zubriemu stádu nad Starinou. "V bývalej vysťahovanej obci Smolník sa nám podarilo naraziť na čriedu 18 zubrov a konkrétne je tu šesť tohtoročných teliatok," povedal Mário Perinaj, riaditeľ Národného parku Poloniny, Zubry sú slovenská rarita a cieľom je záchrana druhu, ktorý nikde v západnej Európe už nežije vo voľnej prírode. A ani Matúš sa tam už vrátiť nemôže, preto mu chceli zabezpečiť spoločnosť. Matúš a Filoména si na seba zvykli. "Nie sú medzi nimi nezhody, svorne papajú, svorne spolu ležia," uviedol Vladislav Juško. "Momentálne to berieme tak, aby nebol sám, aby boli v páre. Teoreticky môže dôjsť k nakrytiu, k pripusteniu tej kravy. Uvidíme, necháme sa prekvapiť," dodal veterinárny lekár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy