Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci v Británii sú pobúrení, po Londýne sa k zhromaždeniam pridávajú ďalšie mestá
Zdielať na

Slováci v Británii sú pobúrení, po Londýne sa k zhromaždeniam pridávajú ďalšie mestá

LONDÝN / Zhromaždenia sa v piatok neuskutočnili iba v slovenských mestách. Vytrvalosť neopúšťa ani našich rodákov zo zahraničia. Vo Veľkej Británii sa Slováci zišli na námestiach miest, aby ukázali, že im osud našej krajiny ako aj vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice nie sú jedno.

Na rôznych miestach Veľkej Británie, ale aj v Írsku pokračovali zhromaždenia "Za slušné Slovensko" a protesty proti politickému smerovaniu Slovenskej republiky. Krajania v tejto ostrovnej monarchii vyjadrili svoj nesúhlas s novou vládou a na Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnirovú spomínali zapálenými sviečkami. 

Napriek tomu, že takmer 100 tisíc našich rodákov žije a pracuje za kanálom La Manche, osud ich domoviny im nie je ľahostajný. Neveria, že nová vláda je riešením krízy. "Myslím, že je zjavné z rétoriky konkrétnych ľudí, ktorí stále držia moc v rukách, že sa neboja. Oni nemajú pocit, že prišli o moc a je teda jasné, že sa veľa toho nezmení. Myslím, že zmena môže nastať len úplne z dola, od ľudí. To aká je politika odzrkadľuje to, akí sme ľudia. Musíme na sebe všetci pracovať ako spoločnosť, jedine tak sa niečo zmení," hovorí Slovenka žijúca v Manchestri. 

​Tisíce ľudí naplnili opäť ulice Slovenska. Aj napriek zrušenému pôvodnému zhromaždeniu Za slušné Slovensko v Bratislave, do ulíc hlavného mesta pod vedením študentov vysokých škôl vyšlo okolo 25 tisíc ľudí.  Po pokojnom zhromaždení sa stovky ľudí presunuli pred Národnú radu SR, kde skandovali a kričali  "predčasné voľby," "mafia," či "dosť bolo Smeru". 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy