Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na školstve sa šetriť nebude, sľúbila ministerka. Reformovať nám ho pomôžu Fíni
Zdielať na

Na školstve sa šetriť nebude, sľúbila ministerka. Reformovať nám ho pomôžu Fíni

BRATISLAVA / Opätovne potvrdená ministerka školstva Martina Lubyová prezentovala prísľub nového premiéra, že na školstve sa šetriť nebude. Zároveň očakáva od návštevy fínskych expertov, že nám pomôžu reformovať naše školstvo.

Staronová ministerka ako prvé po potvrdení svojej funkcii rozhodla o predloženie návrhu Učiace sa Slovensko na pripomienkovanie. Presnejšie pripomienkovanie Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorého je súčasťou. 

Blokovanie reformy 

Pôvodne mal byť predložený už začiatkom školského roka, po nástupe ministerky sa termín odložil, čo vyvolávalo nevôľu. "Ministerka zablokovala reformu a stále nás naťahuje rôznymi termínmi," vraví Vladimír Crmoman, prezident SKU a vedúci  ISU. Ministerka však tvrdí, že koncepcia potrebovala dopracovať konkrétne akčné plány a posun posledného termínu spôsobila aktuálna situácia. 

"Plánovali sme ho predložiť v marci, ale keďže posledné tri týždne tu bola nestabilita, nevedeli sme, či vláda bude mať kontinuitu," vysvetľuje minsiterka Martina Lubyová. Po štvrtku sú už veci viacmenej jasné a  program teda už môžu predložiť. Prvé rozhovory ministerky s novým predsedom vlády vyzerajú pre školstvo ružovo. " Nebude sa šetriť na učiteľoch a nebude sa šetriť na školstve," vraví Lubyová. 

Fínska inšpirácia

Čas, kým sa okolo zostavenia vlády veci stabilizujú, ministerka využila na návštevu fínskych expertov na Slovensku. "Našli sme veľa inšpirácii a dobrých nápadov vrámci fínskeho systému," uvádza ministerka. Fínski experti budú aktívni aj naďalej, budú spolupracovať pri jednotlivých akčných plánoch. 

Pozrite si vymenovanie novej vlády a jej zloženie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy