Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Niekoľko údajov z Mečiarovho CD majú verifikovaných
Zdielať na

Niekoľko údajov z Mečiarovho CD majú verifikovaných

Zdroj: SITA/AP Photo/CTK, Samo Kubani

CD rozkódovala Slovenská informačná služba. Mečiar bude mať počas vyšetrovania prípadu postavenie svedka, takže bude môcť nahliadať do spisu.

Generálna prokuratúra už má výsledky verifikácie štyroch mien z takzvaného Mečiarovho CD-čka, na ktorom sú mená klientov skrachovaných nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia.

Ako dnes na tlačovej besede povedal generálny prokurátor Dobroslav Trnka, "verifikácia dopadla pre prokuratúru dobre". Čo to však znamená, nespresnil.

Generálny prokurátor už v septembri avizoval, že prokuratúra preverí niekoľko mien zo zoznamu, či údaje sedia s číslami bankových účtov a sumami, ktoré sú na CD a ktoré boli reálne prevedené z alebo do nebankových subjektov. Trnka tiež informoval, že zatiaľ najvyšší, no ešte neoverený vklad do nebankoviek prevyšoval 700 miliónov korún. Ľuďom, ktorí boli v nebankových subjektoch úspešní a výnosy nezdanili, hrozí trestné stíhanie.

Vladimír Mečiar dal generálnej prokuratúre zakódované CD v lete 2004. Podľa slov Mečiara z leta 2005 je autorom CD Vladimír Fruni, jeden z bývalých konateľov spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, ktorý ju vytvoril ako poistku. Podľa Mečiara má ísť o zoznam ústavných činiteľov a firiem prepojených na politické strany, ktorí v nebankových subjektoch uložili svoje peniaze a brali z nich každoročne 30 percent.

Mečiar v roku 2005 v parlamente tvrdil, že tesne pred krachom spoločností boli peniaze vrátené naspäť. CD rozkódovala Slovenská informačná služba. Mečiar bude mať počas vyšetrovania prípadu postavenie svedka, takže bude môcť nahliadať do spisu. Heslo k CD však od generálneho prokurátora zatiaľ nedostane.

Zdielať na

Najčítanejšie správy