Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tvrdý odkaz pre politikov od reperov
Zdielať na

Tvrdý odkaz pre politikov od reperov

BRATISLAVA / Ich slová sú ako britva a ich rýmy plieskajú ako bič. Známi reperi vo svojich skladbách poriadne nakladajú politikom a vyjadrujú sa k aktuálnej situácii tak, ako to vedia najlepšie - hudbou.

Branislav Kováč, ktorý je známy najmä pod umeleckým menom Vec je slovenský reper, DJ, hudobný producent a moderátor. Hudobný veterán je mnohými označovaný ako legenda slovenského hip-hopu. Jeho skladba na aktuálnu situáciu sa volá Krv:

Na jej konci je veľmi osobné venovanie, ktorý dopĺňa aj ospravedlnenie: "Túto skladbu venujem Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej, ktorí boli zavraždení vo februári 2018 vo vlastnom dome v obci Veľká Mača na Slovensku. Prosím Vás prepáčte, že sme Vás nedokázali ochrániť."

Ani Michalovi Dušičkovi, ktorého poznáte pod umeleckým menom Majk Spirit nie je súčasný stav a vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ľahostajná. Práve naopak. A preto z jeho dielne vzišla skladba Chceme pravdu:

Politika sa v skladbách reperov objavuje pomerne často. Vlani otriasali spoločnosťou Mečiarove amnestie a filmová snímka Únos. Titulnú pieseň k nej zložilo hudobné duo Kali a Peter Pann. Z textu pesničky Pravda je len jedna mnohých stále mrazí:

;list=RDjHID9j8_ox8

Na rovnakú tému repoval aj hudobník, ktorý si umelecky hovorí Tono S.. Skladba s názvom Neublížil som okrem iného zachytáva aj slová pesničky Vladimíra Mečiara, ktorú spieval počas svojej televíznej politickej rozlúčky:

Úplným začiatkom hudobných protest skladieb v moderných dejinách Slovenska je ale aj tak kapela Tublatanka a ich mega hit Pravda víťazí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy