Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V obci vynovili kostol a okolie za vyše 8 miliónov
Zdielať na

V obci vynovili kostol a okolie za vyše 8 miliónov

Zdroj: cernova.sk

V obnovenom reštaurovanom chráme sa budúcu sobotu budú konať bohoslužby, ktoré si pripomenú sté výročie tragickej černovskej masakry.

Vyše osem miliónov korún preinvestovali pri obnove exteriéru a interiéru Kostola Panny Márie Ružencovej v ružomberskej mestskej časti Černová. V chráme si na budúci týždeň v sobotu, 27. októbra, na slávnostnej bohoslužbe pripomenú sté výročie tragickej masakry, pri ktorej zahynulo v obci 15 ľudí, ďalšie desiatky zostali zranené a mnohí perzekvovaní, informoval agentúru SITA správca farnosti Jozef Trstenský.

Práce na obnove a oprave kostola mali dve etapy. Prvú začali vlani v interiéri kostola a druhú tento rok v exteriéri a okolo kostola. "Vnútri sme uskutočnili hydroizoláciu a obnovu podlahy, zaviedli podlahové kúrenie, vytvorili spovednú miestnosť," informoval Trstenský. Ako ďalej povedal, pokračovali prácami na oprave ozvučenia v kostole, dvoch vnútorných dverí a sakristie. Pribudla kotolňa a sociálne zariadenia. Do kostola vytvorili bezbariérový vstup, vymenili okná, opravili odkvapové rúry, sanovali základy kostola, zrenovovali vstupné schody a opravili fasádu.

V súčasnosti vrcholia v okolí kostola terénne úpravy, kladie sa nová dlažba, tvoria sa chodníky. Dokončiť ich majú do začiatku černovskej pietnej spomienky. Pred chrámom pribudne aj nový kríž. Bude darom občanov a veriacich z Detvy a Podpoľania. Venovať ho sľúbili pri 90. výročí tragédie v Černovej. Do začiatku slávnosti bude premiestnená aj busta Andreja Hlinku. Busta bude mať miesto pri farskej budove. Z celkovej sumy 4,2 milióny korún prispelo na opravy Ministerstvo kultúry SR, veriaci a rodáci z obce vyzbierali okolo 800 000, mesto Ružomberok 200 000 a zvyšok darovali ďalší sponzori.

Rímskokatolícka farnosť v Černovej patrila do roku 1929 pod ružomberskú farnosť. Prvý kostolík zasvätený Panne Márii postavili v roku 1802 a stál blízko súčasného kostola. Nový kostol sa Černovčania rozhodli postaviť preto, aby nemuseli chodiť na sväté omše do štyri kilometre vzdialeného Ružomberka. Iniciátorom postavenia kostola bol rodák Andrej Hlinka. Jeho základný kameň posvätili 20. apríla 1906. Po 18 mesiacoch, na jeseň 1907, čakal kostol na vysviacku. Pre tragické udalosti v obci ho však vysvätil až o tri roky, 29. júna 1910, Andrej Hlinka.

Kostol je vybudovaný v novogotickom štýle s pôdorysom jednoramenného kríža. O maľby kostola sa postaral akademický maliar Jozef Hanula v roku 1913. Farskú budovu začali stavať v roku 1927 a o dva roky bola zriadená farnosť s prvým černovským farárom Andrejom Schefferom. Vo farnosti každoročne 7. októbra slávia slávnosť patrónky kostola.

Zdielať na

Najčítanejšie správy