Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
"Kádeháci" sa zaoberali Lisabonskou zmluvou
Zdielať na

"Kádeháci" sa zaoberali Lisabonskou zmluvou

Zdroj: SITA/Michal Burza

Vyzvali vládu, aby pred podpísaním Lisabonskej zmluvy prijala vyhlásenie, že na Slovensku sa nebude uplatňovať Charta ľudských práv.

Rada KDH na dnešnom zasadaní v Trebišove sa okrem vnútropolitickej a vnútrostraníckej situácie zaoberala aj Lisabonskou zmluvou, ktorá má nahradiť euroústavu.

Ako na tlačovej besede informoval novinárov predseda KDH Pavol Hrušovský, rada v tejto súvislosti vyzýva vládu, aby ešte pred definitívnym podpísaním Lisabonskej zmluvy prijala vyhlásenie, že na Slovensku sa nebude uplatňovať Charta ľudských práv a bude sa presadzovať ochrana národnej identity. Neuviedol, či poslanci KDH v opačnom prípade pri ratifikácii zmluvy v Národnej rade SR budú hlasovať proti, alebo sa zdržia.

"Rada KDH je znepokojená spôsobom prípravy rozpočtu a jeho obsahom. Protestuje proti rozhodnutiu vlády dávať menej prostriedkov na súkromné a cirkevné školstvo a vyzýva vládu, aby nediskriminovala tieto školy," povedal Hrušovský.

Hrušovský uviedol, že rada informatívne rokovala aj o prezidentských voľbách, pričom prijala uznesenie, že vnútrostranícku diskusiu ohľadne kandidátov chce ukončiť do konca roka a v rámci opozičných strán do konca prvého štvrťroka budúceho roka.

Opätovne zdôraznil, že chcú presadiť, aby nominantom bol kandidát bez komunistickej minulosti. Na otázku, či by KDH podporilo kandidatúru Ivety Radičovej odvetil vyhýbavo, že je zatiaľ o tom predčasné hovoriť.

Pokiaľ ide o situáciu vnútri strany, o ktorej tiež rokovala dnes rada, Hrušovský pripustil isté napätie, ktoré sa podľa neho najviac prejavuje v poslaneckom klube NR SR, ale vyvolávajú ho aj "niektoré vyjadrenia niektorých popredných osobností hnutia". Napriek tomu považuje Hrušovský hnutie za stabilné, hoci stav nie je ideálny.

"Nie som spokojný s tým, čo momentálne v hnutí je - a chcem ten stav riešiť, no bez nátlaku. Strane škodí vytváranie akéhokoľvek iného názoru, než oficiálneho prezentovaného predsedníctvom alebo predsedom," vyhlásil Hrušovský. Doložil, že k vnútrostraníckej situácii rada neprijala uznesenie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy