Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Potápači budú čistiť tatranské plesá
Zdielať na

Potápači budú čistiť tatranské plesá

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

Za doterajších 13 rokov akcie Čisté vody sa do čistenia vysokohorských tatranských plies zapojilo 704 potápačov, ktorí na brehy vyniesli 3009 kg odpadu.

Po roku budú potápači - dobrovoľníci opätovne čistiť vysokohorské tatranské plesá v rámci akcie Čisté vody, ktorá je súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov Vysoké Tatry (MFPF).

Registrovaní potápači budú čistiť Štrbské, Nové Štrbské, Velické a Popradské pleso od odpadkov, ktoré sa v nich nahromadili počas uplynulej turistickej sezóny. Prví potápači sa ponoria pod hladinu plies v piatok krátko po 9. hodine. Všetci zúčastnení potápači získajú certifikát o absolvovaní vysokohorského ponoru a najšikovnejší z nich si odnesie cenu za najaktívnejšieho čističa tatranských plies.

Za doterajších 13 rokov akcie Čisté vody sa do čistenia vysokohorských tatranských plies zapojilo 704 potápačov, ktorí na brehy vyniesli 3009 kg odpadu. Najviac, až 506 kg, vytiahli potápači z vody v roku 2004. Najmenej, iba 50 kg, vyzbierali potápači v roku 1994. V minulom roku 50 účastníkov vytiahlo na breh tatranských plies 261 kg odpadu. Najaktívnejším potápačom bol Jiří Lukeš z Prahy a Martin Ferák z Bratislavy.

Štrbské pleso leží v nadmorskej výške 1350 m, má rozlohu 19,76 ha a maximálnu hĺbku 21 m. Momentálna teplota vody je osem stupňov Celzia. V plese je dohľadnosť do štyroch metrov. Maximálny povolený počet potápačov v Štrbskom plese je 56. Potápači vyberú odpadky aj z Popradského plesa, ktoré sa nachádza v Mengusovskej doline v nadmorskej výške 1 495 m. Pleso má maximálnu hĺbku 17 metrov a rozprestiera sa na ploche 6,88 ha.

Predpokladaná teplota vody počas akcie by sa mala pohybovať okolo piatich stupňov s dohľadnosťou do osem metrov. Do vôd Popradského plesa by sa malo ponoriť 20 potápačov. Čistiť sa bude aj umelo rozšírené Nové Štrbské pleso v nadmorskej výške 1 320 m, s rozlohou 2,12 ha a maximálnou hĺbkou desať metrov. Predpokladaná teplota vody počas akcie je šesť stupňov s dohľadnosťou do šesť metrov. Toto pleso by malo čistiť do desať potápačov.

Čistiť sa bude aj Velické pleso vo Velickej doline v nadmorskej výške 1 665 m s maximálnou hĺbkou päť metrov, s celkovou plochou 1,8 ha. Počas akcie bude teplota vody len približne dva stupne Celzia. V tomto plese je najlepšia dohľadnosť, a to 15 metrov. Velické pleso by malo čistiť 12 potápačov.

Akciu Čisté vody organizujú Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) v spolupráci s potápačskou školou Technical diving zo Spišskej Novej Vsi, Nemocnicou Košice Šaca, Potápačským klubom Vodnár z Popradu, Air Transport Europe Poprad a spoločnosťou Svet zdravia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy