Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na Slovensko prichádzajú arktické mrazy. V noci môže teplota klesnúť až na -26 stupňov
Zdielať na

Na Slovensko prichádzajú arktické mrazy. V noci môže teplota klesnúť až na -26 stupňov

BRATISLAVA / Človek by si myslel, že tú najtuhšiu zimu máme za sebou. Pravda to ale nie. Počas víkendu sa ochladí na -26 stupňov. Hrozia omrzliny a podchladenia. Vieme, ako si zranenia ošetriť.

"Zo soboty na nedeľu až do -22 stupňov Celzia Denná teplota klesne na mínus 12," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Mirka Jarošová. A k tomu všetkému nás čaká nepríjemný severák. Takže rozhodne by sme sa mali dostatočne chrániť. Ľahko totiž môžeme prísť k omrzlinám.

"Najviac hrozia nejaké poškodenia chladom. A to môžu byť malé poškodenia, napríklad na prstoch rúk, alebo na prstoch nôh, na vyčnievajúcich častiach tela, ako je nos, ušnica, brada a to môže pri tej arktickej zime omrznúť a potom sú z toho samozrejme nepríjemnosti," vysvetľuje prednosta kliniky popálenín Ján Koller.

Podľa odborníkov by sme najmä malé deti pri takýchto vysokých mrazoch nemali púšťať hrať sa von. Pretože práve oni sú oveľa ľahšie náchylné k premrznutiu. Odborníci rozhodne odporúčajú, aby sme mali napríklad šál aj cez tvár a nevystavovali sa mrazom dlhší čas.

"Tie časti tela, ktorá akoby začínajú chladnúť a by ste cítili, že to začína omŕzať, treba nejako schovať, napríklad keď sú to prsty, tak si ich dať pod pazuchy, pod pazuchou sa to zohreje a pritom svalmi hýbať a tie svaly produkujú teplo a krv sa pritom môže rozprúdiť," radí Koller.

Treba si uvedomiť, že podchladenie a omrzliny sú dve rôzne veci. Podchladenie je zníženie telesnej teploty, pričom dochádza k zníženiu prekrvenia prstov, rúk, nôh, uší. Riešením je presun do teplého prostredia, výmena vlhkého odevu za suchý a vypitie teplého nápoja.

Omrzliny sú zas lokálne poškodenia kože, napríklad na rukách, nohách, ušiach, lícach či nose. Spôsobené sú jednorázovým intenzívnym pôsobením chladu. Je dobré postihnuté miesta zohrievať vlastnými rukami, použiť teplé obklady, miesto osušíme, pohybujeme končatinami. Omrzliny nešúchame. Medzi ľuďmi zvykne kolovať rada, že už dôjde k omrznutiu, postihnuté miesta by sme mali potierať snehom. 

Pokožka ale môže prasknúť a do rán sa môže dostať infekcia. Najdôležitejšia je podľa neho prevencia a v našich podmienkach tieto arktické mrazy jednoducho prečkať. Čaká nás veľký teplotný skok, arktické mrazy potrvajú do utorka. Takže nasledujúce dni radšej doma, pri teplom čaji. "Po takých tých zimách, ktoré sú také nemastné, neslané a vyskytujú sa mínusový teploty skôr sporadicky ako pravidelne je to také pripomenutie si toho, čo dokáže studený vzduch aj v našich stredoeurópskych končinách," dodáva Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy