Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vlci roztrhali jalovice
Zdielať na

Vlci roztrhali jalovice

Na severovýchode Slovenska svorka vlkov už druhý mesiac útočí na stáda pasúcich sa hospodárskych zvierat. Najnovšie zlikvidovala aj mladé teľatá, čo poľovníci považujú za výnimočné. Vraj si tak nahradili ovce, ktoré v okolí nie sú. VIDEO: vlci a roztrhané jalovice

Na lúke v Šemetkovciach neďaleko Svidníka zaútočili vlci na mladé jalovičky. Pozabíjali ich roztrhali a nechali ležať. Poľovníci si myslia, že sa stali obeťami výchovy mladých vĺčat namiesto oviec, ktoré s širokom okolí nikto nechová.

Tamojší poľnohospodári sú nešťastní. Ešte sa nestretli s tým, že by vlci zaútočili na hovädzí dobytok. Nevedia, ako majú zvieratá teraz chrániť, pretože je ešte skoro kravy zavrieť do maštale. Jeden z pastierov tvrdí, že videl svorku asi štyroch vlkov ako zaútočili na mladé teľatá. V priebehu dvoch týždňov takto zlikvidovali dokopy päť mladých jalovíc, ktoré boli určené na ďalší chov.

Všetci sa zhodujú v tom, že sa ešte s takým niečím nestreli. Vlci nezvyknú útočiť aj na hovädzí dobytok, výlučne na ovce. Podľa poľovníkov pravdepodobne ide o vlčicu s mláďatami, ktorá pred príchodom zimy učí mláďatá loviť. Predvádza im škrtiace kúsky, útok na živú zver, nielen to, ako prísť ku strhnutej koristi.

Zvyčajne si však na takéto útoky vlky vyberajú ovce. V tomto prípade konajú asi z núdze, lebo v okolí žiadneho stáda oviec jednoducho niet. Poľnohospodári sa boja, lebo v stáde majú okolo 500 kusov hovädzieho dobytka a netušia, či vlci opäť zaútočia. A pastieri s dokonca tvrdia, že istí si nemôžu byť ani tým, že nezaútočia na nich.

Pozrite si reportáž priamo z miesta činu dnes v Novinách TV JOJ o 19.30.

VIDEO: svorka vlkov a skaza, ktorá po nich zostala

Zdielať na

Najčítanejšie správy