Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chrípka ešte zosilnie. Už teraz obmedzuje prevádzku pôšt i verejnej dopravy
Zdielať na

Chrípka ešte zosilnie. Už teraz obmedzuje prevádzku pôšt i verejnej dopravy

BRATISLAVA / Epidémia chrípky pomaly ale isto dosahuje svoj vrchol. Chorých neustále pribúda a problémy už majú dokonca aj niektoré verejné služby. Napríklad na mnohých poštách sa pre chrípku predlžujú čakacie doby, viacero okienok je zatvorených a úradníci na oznamoch žiadajú ľudí o trpezlivosť.

"Slovenská pošta v súčasnom období eviduje zvýšenú mieru práceneschopnosti, čo je z celkového podielu zamestnancov asi 300 prípadov. Slovenská pošta situáciu monitoruje, priebežne prijíma opatrenia, napríklad v Bratislave došlo ku skráteniu otváracích hodín na vybraných poštách, zároveň sa zákazníkom ospravedlňujeme pri prípadnom predĺžení času pri vybavení, niektoré priehradky môžu byť dočasne neobsadené," uviedla Martina Macaková zo Slovenskej pošty. Na niektorých miestach pošta sťahuje svojich ľudí z jednej prevádzky do druhej, aby zabezpečila riadny chod.

Kvôli celoslovenskej epidémii už začali napríklad inak premávať aj niektoré linky mestskej hromadnej dopravy. "Dopravný podnik Bratislava z dôvodu chrípkového obdobia dočasne upravil interval piatich autobusových liniek MHD, zároveň ale na tri z nich vypravuje kapacitnejšie, teda kĺbové vozidlá," uviedla hovorkyňa Dopravného podniku v Bratislave Adriana Volfová. Dopravný podnik Bratislava má chorých vyše 170 vodičov. Chorí vodiči sú aj v Banskej Bystrici a v Košiciach, ale nateraz ich dokázali nahradiť a cestujúci výpadky nepocítia.

Zvýšený počet chorých evidujú aj železnice a autobusová doprava. Chrípka zatiaľ grafikony vlakov ani autobusov neovplyvňuje, vylúčené to ale nie je. Situácia sa bude podľa Úradu verejného zdravotníctva ešte zhoršovať, pretože epidémia ešte nedosiahla svoj vrchol. "Chorobnosť na akútne respiračné ochorenie a na chrípku sú vysoko nad epidemickým prahom, čiže chrípková epidémia stále pokračuje. V najbližších týždňoch hlavný hygienik očakáva, že tieto čísla ešte budú rásť, potom aj vďaka možno jarným prázdninám sa epidemiologická situácia stabilizuje a chrípková epidémia bude vrcholiť," uviedla Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva.

To znamená, že ešte také tri až štyri týždne budú pribúdať nové prípady. Aktuálna chrípková sezóna je asi trikrát silnejšia ako tá, ktorá bola minulý rok. Môže za to takzvaný béčkový vírus, ktorý je oveľa agresívnejší ako tie, ktoré cirkulovali minulé roky.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy