Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Škandál: teroristi mohli dostať oficiálne víza na Slovensko
Zdielať na

Škandál: teroristi mohli dostať oficiálne víza na Slovensko

Ministerstvo zahraničných vecí prešetruje škandál na našom veľvyslanectve v Sýrii. Zdá sa, že slovenský diplomat tam vydal bez rozmyslu a preverovania vyše 100 víz a je možné, že aj teroristom. Pozrite si naše video s reakciou hovorcu s ministerstva zahraničných vecí.

Na ministerstve zahraničných vecí intenzívne preverujú škandalózne konanie inak skúseného diplomata. Ide o pracovníka nášho veľvyslanectva v Sýrii, ktorí podľa všetkých dostupných informácií vydal vstupné víza na Slovensko aj ľuďom, ktorí by ich nemali dostať. Navyše viacerí už na Slovensku ani nie sú.

Vzhľadom na to, že vyšetrovanie stále pokračuje, neuvedieme meno dotyčného diplomata. Ide však o muža, ktorý má v zahraničnej službe už vyše 20-ročnú prax. Má ísť o kolegu slovenského veľvyslanca Oldřicha Hlaváčka. K machináciám s vízami došlo na ambasáde v čase, keď bol veľvyslanec mimo úradu.

Podľa toho, čo už zistil reportér TV JOJ Rasťo Striško, konzulárny úradník vydal bez rozmyslu vyše sto vstupných víz na Slovensko. Dostali ich rôzni Sýrčania, z ktorých by mnohí inak vízovým procesom ani neprešli. Keď sa to na ministerstve dozvedeli, urobili na veľvyslanectve raziu.

Jej zistenia sú šokujúce. Počas neprítomnosti O. Hlaváčka jeho kolega takmer vôbec neviedol potrebnú agendu a víza vydával ako by kamarátom rozdával svoje vizitky. Iba s veľkými problémami bol schopný vôbec vydokladovať, kto vlastne v tom období slovenské víza dostal. Na ministerstve sa hovorí, že sa asi zbláznil, pretože Sýria je medzinárodne známa tým, že pomáha rôznym teroristickým skupinám.

Nedá sa vylúčiť, že sa takto mohli dostať na Slovensko aj ľudia, ktorí naozaj sú napojení na teroristické skupiny. Problém je v tom, že viacerí už na Slovensku nie sú.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda nám potvrdil, že ministerstvo už urobilo potrebné kroky na vyriešenie tejto škandalóznej situácie.

Pozrite a vypočujte si ďalšie informácie o tomto šokujúcom prípade v dnešných Novinách TV JOJ.

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy