Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ak bude odkladanie sobášov pokračovať hrozí, že polovica mužov do chomúta nevstúpi
Zdielať na

Ak bude odkladanie sobášov pokračovať hrozí, že polovica mužov do chomúta nevstúpi

BRATISLAVA / Tento týždeň je národným týždňom manželstva. Tak sme sa na túto romantickú "inštitúciu" pozreli bližšie. Počet sobášov na Slovensku vzrástol, zatiaľ čo rozvody konečne klesajú. A aj bariéry, ktoré našich starých rodičov kedysi zväzovali ako vek, výška či národnosť - dnes väčšina ľudí nerieši. Odborníci zo Štatistického úradu však dvíhajú prst. Ak bude trend odkladania sobášov do vyššieho veku pokračovať, hrozí, že takmer polovica mužov do chomúta nikdy nevstúpi.

"Zaznamenávame istý reštart manželstva v slovenských podmienkach," hovorí sociologička Silvia Porubänová. Dokazujú to aj štatistiky sobášov za posledné roky. I keď spracované údaje za minulý rok sú zatiaľ do konca novembra, už teraz je jasné, že bolo viac svadieb ako v roku 2016. Takmer 30 tisíc. Slovíčko "áno" padlo naj častejšie v Prešovskom kraji.

Keď sa pozrieme do minulosti od roku 1950 bolo najviac sobášov v druhej polovici 70. rokov. V priemere sa totiž sobášilo približne 40 tisíc párov ročne. "Z hľadiska, aký starý sú snúbenci môžeme povedať, že ich vek sa pohybuje od 16 - 91 rokov," vysvetľuje riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Zuzana Podmanická. Najväčší vekový rozdiel medzi snúbencami s trvalým pobytom na Slovensku bol predvlani 54 rokov.

Naše nevesty si berú za partnerov až trojnásobne viac cudzincov než slovenský ženíchovia. U oboch pohlaví je však partnerom cudzinec / cudzinka najmä z Českej republiky. Trendom aj naďalej ostáva odkladanie manželstva do vyššieho veku. "V roku 2016 bol priemerný vek neviest 30 rokov a 8 mesiacov," hovorí Podmanická.

Priemerný vek ženícha 33 a pol roka. Dôvodom, prečo ľudia so sobášom a založením rodiny toľko otáľajú je aj dôvod ekonomický. "Tá ekonomická funkcia nie je spochybniteľná , ale opäť aj v horších menej dôstojných ekonomických podmienkach možno viezť spokojný manželský život," Silvia Porubänová. 

Ak bude trend odkladania sobášov do vyššieho veku aj naďalej pokračovať, hrozí , že 40 percent mužov a 33 percent žien nikdy do zväzku manželského nevstúpi. Vek, výšku, či národnosť partnera dnes už väčšina ľudí nerieši. "Ja sama pochádzam z takého manželstva, moja mama bola o 7 rokov strašia, čo znamenalo pomerne veľkú atrakciu v 60.-70. rokoch," dodáva Porubänová.

Okrem rastúcich sobášov je dobrou správou aj klesajúca rozvodovosť. Najčastejšou príčinou rozvratu manželstva je "rozdielnosť pováh, názorov a záujmov“. Rozvedené manželstvo pritom vydržalo v priemere 16 rokov. "Sa z tých uzavretých manželstiev, asi tretina rozvedie," dodáva Podmanická. 
"Šťastný recept na manželstvo neexistuje," hovorí Porubänová. Okrem lásky nezabudnite na úctu, smiech a výdrž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy