Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Drahšie cestovné
Zdielať na

Drahšie cestovné

Zdroj: David Katarina

V autobusoch i trolejbusoch budete musieť v Prešove zaplatiť viac, ak využívate predplatené lístky. Jednorazové cestovné dopravný podnik nezvýšil.

Cestovanie mestskou hromadnou dopravou je v Prešove drahšie. Zvýšili sa ceny predplatených mesačných, trojmesačných a ročných lístkov, ale aj lístkov na 24 hodín a 7 dní. Zvyšovanie sa nedotklo jednorazových cestovných lístkov, z ktorých najviac používaným je desaťminútový v hodnote desať korún.

Napríklad mesačný obyčajný lístok zdražel z pôvodnej sumy 410 korún na 450, zľavnený je drahší o 20 korún. Za trojmesačný obyčajný lístok zaplatí cestujúci o stovku viac, u ročného predplatného je to položka o 400 korún viac. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) podľa jeho šéfa Petra Janusa potrebuje viac peňazí, aby mohol zvýšiť platy šoférov. Pre nízke mzdy ich totiž majú nedostatok.

Dopravný podnik má 180 vodičov, ktorých priemerný hrubý mesačný plat je okolo 19 tisíc. Podľa Janusa šoféri odchádzajú za vyššími zárobkami do cudziny a na medzinárodnú kamiónovú prepravu. „Začína sa jesenné obdobie, stačí aj nízka chorobnosť a už nevieme vypraviť niektorú linku,“ hovorí. Šoférom chcú do polroka zvýšiť hrubú mzdu na 22 - 23 tisíc korún.

Dokonca spolu s úradom práce uvažujú o rekvalifikácii žien. Prešov má z minulosti skúsenosti s vodičkami najmä trolejbusov. Rozšírenie vodičského preukazu na skupinu D stojí pre jedného okolo 45 tisíc. Janus by chcel získať tieto prostriedky aj z eurofondov.

Primátor Prešova Pavel Hagyari tvrdí, že o zvýšení cestovného nič nevedel. Podľa P. Janusa ceny upravilo predstavenstvo, ktoré využilo platný cenový výmer. Doteraz podnik nevyužíval maximálne sadzby, teraz chce vďaka nim do konca roka získať navyše dva a pol milióna.

Zaujímavosťou je, že od augusta začali platiť zľavy na cestovnom pre dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré cestujú za ročný preukaz v hodnote jednej koruny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy