Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otvorili náučný chodník k miestu pádu meteoritu
Zdielať na

Otvorili náučný chodník k miestu pádu meteoritu

Zdroj: rumanova.sk

Meteorit pôvodne vážiaci vyše 4 kilogramy dostal obec Rumanová do svetových vedeckých databáz a odborných katalógov. Chodili sa naň pýtať aj mnohí zahraniční turisti. Významný je tiež tým, že ako jediný sa našiel priamo na Slovensku.

Obec Rumanová v okrese Nitra sa môže popýšiť unikátnym nálezom - v roku 1994 tu našli meteorit, ktorý je piatym a doteraz zároveň posledným nájdeným meteoritom na území Slovenska.

K jeho nálezisku teraz vedie náučný chodník dlhý 1,3 kilometra. Obec predpokladá, že jeho vybudovanie prispeje k rozvoju cestovného ruchu. Z informačných tabúľ sa turisti dočítajú o nájdení meteoritu i o obci samotnej. "Náš meteorit je významný aj tým, že sa ako jediný našiel priamo na Slovensku, tie ostatné objavili ešte buď za Rakúsko-Uhorska, alebo Československa," povedal pre agentúru SITA starosta Rumanovej Dušan Dolinský.

Meteorit našiel pri žatve kombajnista Ján Novosedlík. Odovzdal ho vtedajšiemu agronómovi družstva Jozefovi Tehlárovi, ktorému sa kameň zdal zvláštny, preto ho dal odborníkom na rozbor. Tí určili, že ide o meteorit. Pôvodne vážil 4,3 kilogramu, pri vyberaní zo zeme kombajnom sa však rozbil na štyri kusy. Ten najväčší z nich je v Prírodovednom múzeu v Bratislave a má rozmery 185 krát 140 krát 125 milimetrov.

Meteorit dostal Rumanovú do svetových vedeckých databáz a odborných katalógov. Na vzácny nález z kozmu sa sem chodili pýtať aj turisti zo zahraničia.

Náučný chodník vybudovala obec v spolupráci s Divadelnou spoločnosťou Meteorit Rumanová. Tá získala na projekt 30 000 korún z konta mobilného operátora, obec prispela sumou 40 000 Sk. Celkovo stál 173 000, zvyšok doplatili sponzori. Na vytvorení chodníka sa podieľala zhruba stovka dobrovoľníkov. Pri tejto príležitosti vydala obec aj publikáciu o meteorite, ktorú predávajú na obecnom úrade.

Zdielať na

Najčítanejšie správy