Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sezóna priala pltníkom, po Váhu previezli 7-tisíc záujemcov
Zdielať na

Sezóna priala pltníkom, po Váhu previezli 7-tisíc záujemcov

Zdroj: SITA/Dušan Hein

"S plavbami ešte celkom nekončíme. Povolenie na prevádzku máme až do konca novembra, takže pokiaľ bude priaznivé počasie a záujemcovia, budeme ešte pokračovať," povedal Pavol Prístach.

Približne 7-tisíc ľudí previezli počas tohtoročnej sezóny pltníci na Váhu, ktorí majú prístav neďaleko severoslovenského Strečna. Bolo to asi o päť stoviek záujemcov viac než vlani, pretože napriek teplému letu sa nenaplnili obavy z nedostatku vody v rieke.

Plavba na pltiach lákala predovšetkým zahraničných turistov, najviac ich prišlo z Česka a Poľska. ČTK to povedal Pavol Prístach z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti. "S plavbami ešte celkom nekončíme. Povolenie na prevádzku máme až do konca novembra, takže pokiaľ bude priaznivé počasie a záujemcovia, budeme ešte pokračovať," dodal Prístach.

Po Váhu sa dá previezť na niektorej z desiatich pltí, každá má kapacitu 12 miest. Žiadne z plavidiel počas pltníckej sezóny, ktorá sa rozbehla už v polovici apríla, nemalo podľa Prístacha nehodu. Je to predovšetkým zásluhou šikovnosti pltníkov, ktorí musia prejsť podobnými skúškami ako v autoškole.

Približne sedemkilometrové putovanie po Váhu podľa stavu vody trvá 50 až 75 minút. Atrakciou plavby je napríklad hrad v Strečne alebo skaly Margita a Besná. Turisti dostanú počas plavby aj výklad o histórii pltníctva alebo tunajšieho regiónu. Okrem slovenskej je dispozícii aj anglická či nemecká verzia.

Začiatky pltníctva na najdlhšej slovenskej rieke údajne siahajú až do 11. storočia. Plte ako jeden z najvýznamnejších prostriedkov nákladnej i osobnej dopravy však začala na prelome 19. a 20. storočia nahrádzať lacnejšia železničná doprava. Tridsiate roky minulého storočia sú označované za zánik pltníctva na Váhu. Plte sa na tejto rieke začali znovu plaviť pred ôsmimi rokmi, odkedy slúžia ako atrakcia pre turistov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy