Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislavské osemročné gymnáziá budú mať vyššie kvóty na počet žiakov
Zdielať na

Bratislavské osemročné gymnáziá budú mať vyššie kvóty na počet žiakov

BRATISLAVA – Kvóty na počet žiakov prvého ročníka v gymnáziách s osemročným štúdiom bude v Bratislave vyšší ako na území ostatného Slovenska.

Skupina vládnych poslancov v parlamente predložila pozmeňujúci návrh k novele školského zákona, podľa ktorého pre školy so sídlom v hlavnom meste Slovenskej republiky bude pre budúci školský rok platiť desaťpercentné obmedzenie a nie päť, ako je to v iných regiónoch.

Na počty žiakov, u ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania, sa pre prijímacie konanie pre školský rok 2018/2019 neuplatní podľa pozmeňujúceho návrhu žiadne percentuálne obmedzenie. 

Potreba prechodnej úpravy vychádza podľa predkladateľov návrhu zo zvýšeného percentuálneho podielu potenciálnych uchádzačov o osemročné štúdium na gymnáziu aj vzhľadom na stúpajúcu demografickú krivku žiakov základných škôl v súčasnom období.

V januári opozičná poslankyňa NR SR Veronika Remišová upozornila, že prvú triedu neotvorí päť zo šiestich cirkevných osemročných gymnázií v Bratislave. Podľa nej tým štát diskriminuje cirkevné školy. Remišová priblížila, že školy prvú triedu neotvoria na základe rozhodnutia Okresného úradu v Bratislave. Podľa europoslankyne Jany Žitňanskej je rozhodnutie Okresného úradu v Bratislave týkajúce sa otvorenia prvých ročníkov na osemročných gymnáziách v budúcom školskom roku diskriminačné.

"Kým verejné školy budú môcť mať každá aspoň jednu triedu, v prípade cirkevných a súkromných pôjde o drastické škrtanie. U súkromných osemročných gymnázií to bude oproti tomuto roku zníženie o takmer 60 % a u cirkevných dokonca až o 88 %, čo znamená, že to bude pre dané školy doslova likvidačné. Z jedenástich gymnázií v Bratislave tak budú môcť v septembri brány pre prvákov otvoriť iba dve.“

Pozrite si aj túto reportáž s podobným obsahom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy