Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Manželia počas vojny chránili chlapca ako vlastného syna
Zdielať na

Manželia počas vojny chránili chlapca ako vlastného syna

BRATISLAVA / Na zoznam Spravodlivých medzi národmi pribudli ďalší Slováci. Medzi ocenenými boli aj manželia Ozvaldovci, ktorí počas vojny zachránili Davida Sivora. Ten sa po rokoch vrátil na miesto, kde sa príbeh odvahy a ľudskosti odohrával.

David Sivor býva v Izraeli, ale detstvo prežil v Bratislave. Od roku 1944 sa musel skrývať pred nacistami. Pomohli mu manželia Ján a Katarína Ozvaldovci, ktorí chlapca aj s ďalšími členmi rodiny prichýlili vo svojom dome v Podunajských Biskupiciach. Skromní ľudia sa o Davida starali ako o vlastného. Mali tiež syna a ten sa s ním skamarátil. V malom domčeku sa rodina ukrývala niekoľko mesiacov.

Jedného dňa sa v dome objavili gardisti. Niekto zo susedov zrejme vyzradil, že tam schovávajú Židov. "Skočil som cez okno do chlieva a dopadol medzi prasatá," povedal zachránený David Sivor. Na to, ako sa zachránil si pamätá dodnes. Davidovu najbližšiu rodinu neskôr deportovali, on sa postupne presunul do iných úkrytov. "Počúval som rádio a informoval otca o postupe Červenej armády a blížiacom sa oslobodení," uviedol Sivor. 

So svojou rodinou sa David stretol až po vojne. Všetci sa našťastie zachránili. Na statočný manželský pár ale nezabudol a svojim svedectvom prispel k tomu, že Izrael ocenil Ozvaldovcov titulom Spravodliví medzi národmi.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy