Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V roku 2011 bude zrejme po 10 rokoch ďalšie sčítanie obyvateľstva
Zdielať na

V roku 2011 bude zrejme po 10 rokoch ďalšie sčítanie obyvateľstva

Zdroj: Dave "Coconuts" Kleinschmidt

Podobné sčítania by sa mali uskutočniť aj v ďalších krajinách Európskej únie

V roku 2011 sa bude zrejme konať po desiatich rokoch ďalšie sčítanie obyvateľov, domov a bytov. Návrh legislatívneho zámeru zákona dnes schválila vláda. Podobné sčítania by sa mali uskutočniť aj v ďalších krajinách Európskej únie.

Sčítanie obyvateľstva bude stáť viac ako 900 miliónov korún, pričom výdavky budú rozložené na obdobie rokov 2008 až 2014. V tomto období tiež vznikne na Štatistickom úrade, ktorý bude zabezpečovať predovšetkým prípravu a zber údajov, dočasne niekoľko nových pracovných miest.

Sčítanie ľudu poskytne nové údaje o demografickej, kultúrnej, vzdelanostnej, sociálnej a ekonomickej situácii. Zaktualizujú sa tak napríklad informácie o národnostnom zložení obyvateľstva, príslušností ľudí k vierovyznaniam, počte detí v rodinách či úrovni bývania a technickom vybavení bytov a domov. Slovensko získané údaje do dvoch rokoch poskytne Eurostatu.

Sčítavacie tlačivá budú vypĺňať podobne ako v minulosti samotní občania, čo by malo zabezpečiť objektivitu údajov a uľahčiť prácu sčítacích komisárov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy