Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prinášajú humor, ktorý v nemocniciach deti nečakajú
Zdielať na

Prinášajú humor, ktorý v nemocniciach deti nečakajú

Zdroj: SITA/OZ Červený Nos Clowndoctors

Klauni v bielych plášťoch pomáhajú liečiť dlhodobo chorých pacientov smiechom

V Bratislave, Banskej Bystrici a Žiline liečia zdravotní klauni svojich detských pacientov smiechom. Zakladateľ občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors Gary Edwards dúfa, že ešte tento rok budú môcť s projektom zdravotných klaunov začať aj v Košiciach.

"Vo svete robili výskumy a každý ukázal, že smiech je naozaj veľmi dobrý liek," povedal pre agentúru SITA Gary Edwards.

Návštevy zdravotných klaunov na detských oddeleniach zároveň zlepšujú psychický stav malých pacientov a skracujú adaptačný čas na nemocničné prostredie. Podľa Garyho Edwardsa sa môže začať liečebný proces u vážne chorých detí až vtedy, keď sú schopné spolupracovať.

"Výskumy dokázali, že smiech zvyšuje hladinu endorfínu a pacient tak môže lepšie bojovať proti bolesti a chorobe. Odborníci už vedia, že naša práca je súčasťou liečebného procesu a smiech je dobrý liek," dodal.

Smiech deťom pomáha tiež nevnímať bolesť či strach z liečebných procedúr. Gary Edwards navštevoval jedného malého pacienta, ktorý bol po operácii nohy. Pokiaľ sa nepokúsil chodiť, lekári ho odmietali pustiť domov. "Mal veľký strach a vôbec to nechcel skúsiť. Nemohli ho pustiť domov, pokiaľ to aspoň neskúsi. Nechcel. Keď som vychádzal z izby, on išiel za mnou. To nie je zázrak, chlapec na to len nemyslel," prezradil jednu z príhod Gary Edwards. Lekár to videl a pustil chlapca domov.

Gary Edwards pochádza z Ameriky. Ako zdravotný klaun rozveseľuje choré deti už takmer tridsať rokov. Pôvodne sa dal na štúdium medicíny, zvíťazilo však umenie a lekárstvo na čas zavesil na klinec. Vrátil sa k nemu až ako zdravotný klaun. Na College of the Redwoods a Humboldt University v Kalifornii vyštudoval hudbu a divadlo. Do Európy prišiel už ako klaun študujúci na Dell Arte School of Physical Theater.

Okrem základov medicíny, ovládal aj klaunstvo, pohyb, pantomímu a cirkusové umenie. Stal sa tak profesionálnym klaunom, ktorý sa zamiloval do Amsterdamu. Pred 28 rokmi sa tam znova vrátil a zostal žiť natrvalo v Európe. Jedného dňa sa vybral do nemocnice rozveseľovať deti. "Asi som bol mladý a úplný blázon a prišiel som ako klaun do nemocnice. Vtedy neexistovali zdravotní klauni, nikto to nerobil. Nebol to nijaký koncepčný projekt, len som tam bol," zaspomínal si na svoje nemocničné začiatky.

O práci zdravotných klaunov sa dozvedel až počas svojho svetového turné od kamaráta Michaela Christensena, riaditeľa Big Apple Clown Care Unit v New Yorku, ktorého považuje za otca zdravotných klaunov vo svete. Gary Edwards sa stal zasa otcom zdravotných klaunov v Európe. Svoj projekt priniesol najskôr do rakúskych, holandských a belgických nemocníc. Neskôr prišiel s klauniádami medzi českých detských pacientov.

Na Slovensko prišiel na pozvanie primárky Detskej onkologickej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave na Kramároch MUDr. Daniely Sejnovej v roku 2004.

Zdravotní klauni navštevujú deti v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave na Kramároch tri razy týždenne. Humor prinášajú dlhodobo hospitalizovaným deťom na lôžkových oddeleniach v nemocničných zariadeniach na oddeleniach ako onkológia, urológia, neurológia a ortopédia. Často psychicky pomáhajú aj nemocničnému personálu a rodičom ťažko chorých detí, ktorým sa venujú výlučne individuálne. "Deti majú vždy radosť a musím povedať, že aj rodičia majú radosť. Je to niečo, čo v nemocnici nečakajú. Čakajú bolesť a trápenie, ale nečakajú humor a smiech. To je veľmi dôležité," vysvetlil Gary Edwards.

Podobne ako zdravé deti sa chcú tešiť z bežných vecí. "A my im práve prinesieme kúsok zdravého sveta do nemocnice," dodal. Podľa Garyho Edwardsa sa najmä rodičia onkologických pacientov, pri ktorých sú veľmi viditeľné liečebné procesy, trápia viac ako ich deti. "Deti nerozumejú, čo je to život a smrť, ale rodičia áno. Sedia vedľa malých pacientov a trápia sa oveľa viac ako ich deti. Oni tiež potrebujú vypustiť stres a ten smiech im pomáha."

Deti si zdravotných klaunov vždy natoľko obľúbia, že sa im nechce ísť z nemocnice domov. Keď ich majú prepustiť v deň, keď ich chodia navštevovať klauni, tak si želajú zostať dlhšie. "Práve od jedného primára som počul, že v deň, keď prídu klauni, sú všetky deti najviac "choré". Stalo sa aj to, že pacient sa vráti, aby sa znova stretol s klaunmi," uviedol Gary Edwards.

Do nemocníc prichádzajú aj deti z detských domovov, ktoré si vytvárajú s klaunmi v bielych plášťoch aj hlbšie vzťahy. "Sú situácie, keď tu sú pacienti z detských domovov a nemá ich kto navštevovať. Majú len klaunov, ktorí zastávajú pozíciu najbližších osôb, pretože lekári a sestry nemajú čas," zdôvodnil s tým, že nemocničný personál vykonáva ťažkú prácu v zložitých podmienkach najmä preto, lebo chce ľuďom pomáhať.

Dlhodobo chorých pacientov klauni poznajú bližšie aj preto, že ich navštevujú ako Doktor Ponožka či Sestrička Infúzia Vitamínová pravidelne týždenne na tri hodiny. "Nehovoríme o chorobe, trápení a bolesti, naopak pomáhame deťom. Máme etický kódex, ktorý rešpektuje špecifické podmienky, dodržiavame hygienické zásady," povedal Gary Edwards.

Povolanie zdravotného klauna si vyžaduje niekoľkomesačný tréning. "Máme každý rok niekoľko odborných workshopov, klauni sa stále zdokonaľujú. Tréning je veľmi dôležitý a nikdy sa neskončí," povedal Gary Edwards. Každý zdravotný klaun musí mať aspoň základné umelecké vzdelanie, cit a empatiu. "To nie je divadlo, má to ďaleko od cirkusu. Je to nemocnica," dodal.

Občianske združenie Červený Nos Clowndoctors je členom medzinárodnej organizácie Red Noses International so sídlom vo Viedni. Nemocnice na Slovensku navštevuje štrnásť aktívnych, profesionálne vyškolených zdravotných klaunov, ku ktorým sa pripája aj Gary Edwards.

Pravidelne navštevujú deti na oddeleniach onkológie, urológie, neurológie a ortopédie v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave na Kramároch, na oddelení detskej onkológie v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici a na oddelení detského stacionára, jednotke intenzívnej starostlivosti a na ortopédii vo Fakultnej nemocnici v Žiline.

V rámci programu Niečo naviac navštívili zdravotní klauni aj ďalšie nemocnice na Slovensku, a to v Martine, Košiciach, Komárne, Nitre a v Bratislave v Podunajských Biskupiciach a v Petržalke.

Zdielať na

Najčítanejšie správy