Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Neznesiteľný zápach v okolí Bratislavy. Obyvatelia také niečo ešte nezažili
Zdielať na

Neznesiteľný zápach v okolí Bratislavy. Obyvatelia také niečo ešte nezažili

BRATISLAVA / Najväčšia rafinéria v hlavnom meste už niekoľko dní šíri zápach nielen v mestskej časti Podunajské Biskupice, ale aj do vzdialenejších obcí. Ľudia zatvárajú okná a ich strach sa stupňuje. Zápach opisujú ako štipľavý a dlhodobo nedýchateľný.

Zápach sa šíri Podunajskými Biskupicami, ale aj do okolitých dedín. Obyvatelia žijúci v blízkosti rafinérie taký neznesiteľný zápach ešte nezažili. "Už pár dní trápi mňa aj ľudí, ktorí tu žijú neskutočný smrad, ktorý sa nedá dýchať, je to neznesiteľné," uviedla diváčka TV JOJ.

Zápach ľudia cítia už od nedele. "Od 27. januára prebiehala odstávka jednej z výrobných jednotiek, počas ktorej došlo k spaľovaniu uhľovodíkov na poľných horákoch. Išlo o štandardný postup," uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár. 

Hodnoty, ktoré by ohrozili zdravie ľudí údajne neprekročili. "Tieto limity, ktoré boli namerané neboli hraničné, teda také, ktoré by spôsobovali poškodenie. Ľudom sa ospravedlňujeme. Uvedomujeme si, že vplyvom poveternostných podmienok a rozptylovými podmienkami bolo zápach enormne cítiť. Tento stav potrvá najneskôr do prvého februára," uviedol Molnár. 

Rafinéria vznikla v 50. rokoch. Lokalita, v ktorej sa nachádza je dlhodobo osídlená, ale činnosť rafinérie nesie miestami aj takéto negatívne sprievodné javy. Svoje povinnosti si podľa svojich slov plní rafinéria svedomito. Obyvateľov dostatočne informujú prostredníctvom mestských úradov.

Ako sa chrániť?

Na Slovensku je viacero miest, kde ľudia často čelia v blízkosti továrni smradu, výparom či hluku. Hygienici odporúčajú niekoľko rád. "Obyvatelia by sa mali chrániť zbytočného nadmerného vdychovania znečisteného ovzdušia, najmä obmedziť športovanie a nadmerné aktivity vonku, obmedziť vetranie v interiéroch, skrátiť celkovú dobu pobytu vonku," povedala Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva.

Pozrite si archívne reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy