Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slovenské úrady vyhostili údajného líbyjského atašé. Dôvody sú nejasné
Zdielať na

Slovenské úrady vyhostili údajného líbyjského atašé. Dôvody sú nejasné

BRATISLAVA / Slovenskí úradníci udelili víza pracovníkovi Líbyjskej ambasády, ktorého ale po previerke našimi spravodajskými službami označili ako nežiadúcu osobu.

Muž ktorý mal na Slovensko pricestovať ešte v závere minulého roka, mal pôsobiť ako technický atašé na líbyjskom veľvyslanectve v hlavnom meste.

"V tomto prípade musíme povedať, že bezpečnostné zložky zhodnotili túto osobu ako potenciálneho nebezpečnú. Na základe toho, mu víza boli zneplatnené, chvíľu po tom, ako prišiel na Slovensko. Táto osoba bola vyzvaná, aby opustila územie Slovenskej republiky. Vo veľmi krátkom čase sa tak aj stalo," uviedol Ivan Netík, riaditeľ tlačového odboru Ministerstva vnútra.

Podľa zahraničných pozorovateľov je aktuálna politická situácia v Líbyi stále chaotická. V rozľahlej krajine s počtom obyvateľom takmer takým, ako má slovensko, pôsobia viaceré ozbrojené skupiny. 

Podľa českého bezpečnostného a vojenského analytika slovensko urobilo správne, keď poslúchlo odporúčania spravodajských služieb a vykázalo z krajiny osobu, na ktorú ukázali tajné služby prstom.

"Iná vec je, ako sa k tomu postavia politici. Pretože informácie od spravodajskej služby, že tento človek je nebezpečný, to je jedna vec, ale rozhodnutie, že ten človek je nežiadúci a jeho vyhostenie, to už je politické rozhodnutie. Bol to rázny krok, ale v takejto situácii úplne adekvátny," povedal Lukáš Visingr, vojenský a bezpečnostný analytik.

Podľa špecialistu na arabské národy vykázanie líbyjského úradníka nemusí byť spájané výlučne s možným bezpečnostným rizikom len preto, že pochádza v krajiny zmietanej občianskou vojnou. "Stať sa to môže aj v iných prípadoch. Častokrát aj krajiny, ktoré nemajú občiansku vojnu, nejaký vnútorný konflikt jednoducho vyšlú osobu, ktorú prijímajúca krajina nepríjme a odmietne v diplomatickom zbore," objasnil Jaroslav Drobný, arabista. 

Ministerstvo vnútra neuviedlo presne o akú konkrétnu hrozbu malo ísť v prípade vykázaného Líbyjčana. Podľa zdroja z prostredia spravodajských služieb, ktorý si neželá byť označený, televízia JOJ získala informáciu, že naše tajné služby boli na dotyčného a na jeho pozadie upozornení inou zahraničnou spravodajskou službou. Dôvod ostáva stále v utajení.

"V tejto súvislosti spolupracovali viaceré bezpečnostné zložky nášho štátu," dodal Ivan Netík

O tom, že naše úrady o nevhodnosti tejto osoby pre pobyt na slovensku nemali informácie v čase, keď mu udelili víza svedčí skutočnosť, že povolenie na vstup do našej krajiny reálne dostal. "Slovenská republika postupovala v prípade udelenia víz občanovi Líbye štandardným spôsobom. Vychádzajúc z údajov, ktoré poskytla líbyjská strana,"  uviedlo vo svojom vyhlásení Ministerstvo zahraničných vecí. 

Naše výzvedné služby o spomínanú osobu záujem nemali, o čom svedčí aj to, že Líbyjčana Slovensko nezadržalo. Nie je ale vylúčené, že zahraničné tajné služby svojim európskym kolegom ukazujú na podobné osoby preto, aby boli prípadne zadržaní agentmi, pre ktorých môžu byť zaujímavý.

Líbya má aj iné problémy, napríklad predávanie ľudí,

Súvisiace články

Najčítanejšie správy