Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ležiaca pacientka musí absolvovať kolotoč vyšetrení, ak chce dostať zdravotnú pomôcku
Zdielať na

Ležiaca pacientka musí absolvovať kolotoč vyšetrení, ak chce dostať zdravotnú pomôcku

KOMÁRNO / Zdravotnú pomôcku pacientom môže vypísať len lekár-špecialista zo zoznamu ministerstva zdravotníctva. Po prepustení z nemocnice preto pacienta čakajú návštevy špecialistov.

Pani Eva z Mudroňova sa stará o svoju nevládnu mamu, ktorú si zobrala z nemocnice. Vtedy ešte netušila, čo ju čaká pri vybavovaní pomôcok, na ktoré má nárok. "To je neuveriteľné, že idete s paličkou - imidžovkou a naspäť prídete ochrnutá," vysvetľuje neľahký osud svojej matky Eva Petrášová. Mamičku vo veku sedemdesiatšesť rokov si pani Eva priniesla z nemocnice nie len bez pohybu, prekonala tam dve porážky, ale aj s preležaninami na nohách a na chrbte.

"Bola tam dva mesiace a potom komunikovala len očami," dodáva dcéra Eva. V prepúšťacej správe z interného oddelenia lekár odporúča polohovateľnú posteľ a antidekubitný matrac. Pani Eva preto zašla za obvodným lekárom, ktorý jej na naliehanie nakoniec pomôcky predpísal.

"To, ktorý lekár predpisuje pomôcky, je vždy uvedené v zozname kategorizovaných zdravotníckych pomôcok na webovej stránke ministerstva zdravotníctva," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva.

"V prípade antidekubitného matraca a polohovateľnej postele tak všeobecný lekár urobiť nemôže," dodáva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Dcéra ležiacej pacientky, pani Eva ale nemá jednoduchú situáciu: "Teraz nám prišlo z poisťovne, že ju mám zobrať k chirurgovi, na rehabilitácie a že on musí dať doporučenie. Neviem si to predstaviť, ako by som ju nosila po ambulanciách." Naopak hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva tvrdí, že postačuje, ak by k špecialistovi prišiel rodinný príslušník s dokumentáciou.

Pani Eva ale oponuje, že jej to nikto nepovedal a preto sa na matrac poskladali v rámci rodiny a posteľ si dočasne požičali za 55 eur mesačne. "Sama som na polovičnom invalidnom dôchodku, mám približne 170 eur mesačne. Platiť 55 eur za posteľ, hoci mama celý život pracovala a platila nemocenskú, tak sa mi to zdá trošku silná káva," dodáva.

"V tomto konkrétnom prípade mala pacientka v posledný deň hospitalizácie a v prepúšťací deň dostať poukaz na výdaj týchto zdravotníckych pomôcok, ktorý mal vypísať jej rehabilitačný lekár," uvádza Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ďaľšou možnosťou by bolo, ak by rehabilitačný doktor napísal do prepúšťacej správy odporúčanie pre obvodného lekára. Podľa hovorkyne zdravotnej poisťovne by to bolo postačujúce na to, aby obvodný lekár mohol pacientke predpísať požadovanú pomôcku.

Hoci by takúto informáciu a aj pomoc v situácii ocenil asi každý, kto sa stará o chorého člena rodiny, prax býva vo väčšine prípadov odlišná. "V nemocnici nám odporúčali, aby sme ju dali do ústavnej starostlivosti. Ale prečo by som ju mala dávať, kým vládzem," dodáva pani Eva.

Lekári sa často nevedia dohodnúť s poisťovňami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy