Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Desať opíc zavreli do vzduchotesnej komory, kde museli dýchať výfukové plyny
Zdielať na

Desať opíc zavreli do vzduchotesnej komory, kde museli dýchať výfukové plyny

ALBUQUERQUE / Denník the New York Times uverejnil škandalózne odhalenie, v ktorom uvádza, že automobilky testujú vplyv splodín na zvieratách.

Denník New York Times s odvolaním sa na súdne a vládne dokumenty uverejnil tvrdenie, že vedci v roku 2014 skúmali škodlivosť emisií na opiciach. Tento experiment bol vykonaný na objednávku už neexistujúcej spoločnosti E.U.G.T., ktorá bola financovaná automobilkami Volkswagen, Daimler a BMW.

Vedci v americkom meste Albuquerque údajne umiestnili desať opíc do vzduchotesnej komory a nechali ich štyri hodiny dýchať splodiny z naftového vozidla Volkswagen Beetle.

Automobilky sa podľa idnes.cz týmto experimentom snažili dokázať ekologickú stránku nových naftových technológií. Avšak americký vedci pracujúci na experimente nemali tušenie, že automobil pre nich dodaný, bol špeciálne upravený aby do ovzdušia vypúšťal menej emisných látok ako pri bežnom užívaní automobilu.

Spoločnosť Volkswagen v septembri 2015 v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že do zhruba 11 miliónov naftových aut po celom svete nainštaloval software umožňujúci manipulovať s testami emisií oxidu dusíka.

Emisie sú spornou otázkou aj medzi jednotlivými krajinami sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy