Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zrútený most odrezal obyvateľov obce od zvyšku sveta. Oni nezaváhali a postavili si nový
Zdielať na

Zrútený most odrezal obyvateľov obce od zvyšku sveta. Oni nezaváhali a postavili si nový

Archívna reportáž

JASENOVÁ / Jeden z mostov v obci definitívne po 56 rokoch doslúžil. Po tom, ako cezeň prešla 30-tonová cisterna, časť mosta sa zrútila. Obyvatelia nezaváhali a ihneď sa pustili do stavby nového.

Po zrútení mosta zostali obyvatelia druhej strany Jasenovského potoka odrezaný od sveta. Starosta obce okamžite poprosil inžiniersku firmu, aby vypracovala  statického posudku k poškodenému mostu a projektovú dokumentáciu na nový most. "Autorizovaný statik vydal posudok k veľkosti poškodenia a k stavu ostatnej časti mostného telesa, kde jednoznačne skonštatoval, že stav si vyžaduje okamžité uzatvorenie," povedal starosta obce Rajmund Bradík.  Keďže mostová konštrukcia bola v dezolátnom stave, most museli demolovať. 

Aby sa obyvatelia odrezanej časti mohli vôbec niekam dostať, celú noc miestni obyvatelia stavali drevenú lávku pre peších aj so zábradlím. Celkovo 25 ľudí z Jasenovej pracovalo bez nároku na odmenu, pričom si mnohí priniesli aj vlastnú techniku. "Do prác sa ochotne a bezplatne zapojili občania obce aj keď v uvedenej lokalite nebývajú," tvrdí starosta

jasenova.sk

​Tam sa ich snaha neskončila, pretože po stavbe lávky sa pustili aj do výstavby samotného mostu. Obyvatelia dotiahli vlastný bager, prehĺbili koryto rieky, odvážali odpad a miesto s ochotou premostili úplne novou stavbou. "Všetkým ešte raz a úprimne ďakujem. Bez vašej pomoci by sme túto prácu tak rýchlo nezvládli," vyhlásil starosta, podľa ktorého je takéto správanie sa obyvateľov v Jasenovej bežné. Svojpomocne si tam už postavili kultúrny dom, nákupné stredisko či športovú halu. 

jasenova.sk

Viaceré mosty, ktoré boli na Slovensku postavené ešte v čase socializmu, dnes dožívajú a mnohé z nich si vyžadujú opravu. Potrebná je aj prevencia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy