Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začnite okamžite konať! Vyzývajú vedci a pedagógovia ministerku školstva a premiéra
Zdielať na

Začnite okamžite konať! Vyzývajú vedci a pedagógovia ministerku školstva a premiéra

BRATISLAVA / Začnite okamžite konať! To je posledná veta otvoreného listu, ktorý adresujú stovky našich vedcov a pedagógov ministerke školstva a premiérovi. Žiadajú zmeny vo fungovaní vedy a výskumu, aby sa situácia, ako tvrdia, stále nezhoršovala. Zmeniť sa podľa nich nevyhnutne musí aj naše školstvo.

So slovenskou vedou to ide od deviatich k piatim, a tak Slovensko nevyhnutne potrebuje zmeny. Toto tvrdia samotní vedci. Ministerke školstva Lubyovej a Robertovi Ficovi ako premiérovi poslali otvorený list. 

Zmeny sú nevyhnutné, ponúkame pomoc. Školstvo sa musí stať neodkladne prioritou vlády. Je dôležité, aby sa začalo konať okamžite. Aktuálne podpísaných 901 vedeckých pracovníkov, pedagógov, či študentov zahraničných univerzít. Mozgy máme v Kanade, Nemecku, Švédsku, Rakúsku, Českej republike a vlastne všade, kam sa na glóbuse pozriete. 

"Najväčšie problémy vedy na Slovensku sú v prvom rade nízky objem financií, v druhom rade je to to, že sa málo peňazí rozdeľuje súťažou a väčšina peňazí na vedu ide mimo súťažne a tretí problém je, že aj tam, kde to ide súťažne, tak nie sú medzinárodné súťaže a konkurzy, napríklad na postdoktorandské, docentské, či profesorské akademické miesta, ale sa to upečie u nás doma," myslí si poslanec Miroslav Beblavý. 

"Štát výskum a vývoj v podstate nepodporuje, vidíme to aj na to, ako rozdeľuje investičnú pomoc," uviedla poslankyňa Veronika Remišová. "Musí tu byť neustála diskusia oboch strán. Akademickej obce, podnikateľských subjektov na jednej strane a ministerstva školstva, celej vlády na strane druhej," myslí si štátna tajomníčka ministerstva školstva Oľga Nachtmannová.

Vedci žiadajú nezávislé a transparentné hodnotenie vedeckých projektov. Poriadne preverenie kvalít našich univerzít a vedeckých inštitúcií, platy porovnateľné so zahraničím, zvýšenie investícií do školstva a kompletnú reformu školstva. 

"Stotožňujeme sa s tými argumentami, aj sme k nim vypracovali stanovisko, kde tieto argumenty podporujeme," dodáva Nachtmannová. Otvorený list vedcov prichádza len niekoľko mesiacov po obrovskom eurofondovom škandále, kde peniaze nedostali naše vedecké špičky ako Róbert Mistrík. "Náš projekt na hľadanie malých molekúl v ľudskom organizme, ktorý potenciálne môže jedného dňa zachraňovať životy bol odmietnutý pre nedostatok odborného personálu," hovorí Mistrík. 

"Musí to byť transparentnejšie," povedala tajomníčka. Úrad vlády nereagoval nijako, odkázal na ministerstvo školstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy