Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Marek má opuch mozgu, Miško ťažké poškodenie chrbtice
Zdielať na

Marek má opuch mozgu, Miško ťažké poškodenie chrbtice

Zdravotný stav Marka Müllera sa nezlepšuje, naopak, výsledky dnešných vyšetrení preukázali, že je čoraz horší.

Jeho centrálna nervová sústava (CNS), ktorá sa až doteraz zdala byť v poriadku je poškodená, nastal u neho opuch mozgu. "Až doteraz sa zdalo, že jeho CNS funguje dobre a existoval predpoklad, že by sa pri zobúdzaní mohla úplne obnoviť," povedal na dnešnej tlačovej besede prednosta kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Tibor Šagát.

"Má známky opuchu, krvácania a nedá sa vylúčiť ani infekcia, čo je dôsledok rôznych porúch, či už ide o poruchu zrážania krvi, alebo nedostatku krvných doštičiek - trombocytov, prispeli k tomu aj poruchy cirkulácie. Krvný tlak je chvíľu nízky, potom chvíľu vysoký. To všetko napomáha k poškodeniu mozgu, čo je veľmi priťažujúca okolnosť," uviedol Šagát. "Možnosť jeho uzdravenia je veľmi, veľmi nízka," dodal.

Lekári nevedia a ani nemôžu vedieť, aké by mohlo mať poškodenie Markovej CNS následky v prípade, že by sa jeho stav zlepšil a náročné pooperačné obdobie by prežil. Stav chlapca je ale nateraz natoľko vážny, že je predčasné o tom hovoriť.

"Toto pooperačné obdobie je intenzivistocko-chirurgickou kalváriou," povedal primár Kliniky detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Vladimír Cingel. U Marka sa zatiaľ neprejavili žiadne známky zrejmej chirurgickej komplikácie. "Vo štvrtok sme z jeho brušnej dutiny odstránili určitý objem výpotku, ktorý mohol mať rôzny zdroj. Tým sme mu odľahčili brušnú dutinu od zbytočnej tekutiny, ktorá navyše môže obsahovať baktérie a toxické látky. Kožný nález je u neho pomerne slušný, ale už i tam sa prejavujú znaky celkového ťažkého stavu. Miesta kože, ktoré majú do určitej miery porušenú vitalitu sa sfarbujú načierno," povedal Cingel.

Druhý z bratov, Miško, prekonal dve náročné operácie - v pondelok a v stredu. "Zhoršenie funkcie orgánov u neho nenastalo, i keď, či už obličky, alebo dýchanie, musíme podporovať. Jeho stav je jednoznačne lepší, nevyžaduje si ani podporu cirkulácie, takže možnosti jeho uzdravovania sú reálne. Upozorňujem ale, že ďalšie komplikácie sa nedajú vylúčiť," spresnil Šagát. Cingel, ktorý dnes Miška preväzoval skonštatoval, že lokálny nález je zatiaľ primeraný. Žiadne známky opätovného poškodenia črievka u neho nenastali.

Primeraný je u neho i kožný nález, i keď mäkkých tkanív, čo sa týka plochy, pri operácii nebol dostatok. Rany sa mu ale priaznivo hoja, čo je podľa Cingela znakom bojovnosti organizmu. Miško má však veľmi ťažkú deformitu chrbtice. "V budúcnosti by sme mohli tento stav korigovať konzervatívne, čiže korzetom, prípadne chirurgicky," povedal pre agentúru SITA Cingel.

Zdielať na

Najčítanejšie správy