Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko má riešenie na úhyn migrujúceho vtáctva. Elektrické vedenia už nebudú zabíjať
Zdielať na

Slovensko má riešenie na úhyn migrujúceho vtáctva. Elektrické vedenia už nebudú zabíjať

BRATISLAVA / Po nárazoch do elektrického vedenia zomrie každý rok niekoľko stoviek vtákov. Na Slovensku na to zrejme máme riešenie. Úhynom majú zabrániť takzvané odkloňovače, ktoré by ich na prekážku upozornili včas. Projekt, ktorý si vyžiada približne 250 000 eur je v rámci Európy ojedinelý.

Na Slovensku sú aktuálne odkloňovače na miestach, kde je migrácia vtáctva najväčšia. "Doteraz sme takto ošetrili približne 30 kilometrov elektrických vedení a nainštalovali cez 2 600 odkloňovacích prvkov. V tomto roku budeme v aktivitách pokračovať," uviedla hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová. Zamerať sa chcú na lokality Štúrovo, Nové Zámky či Hurbanovo. Celkovo bude v republike inštalovaných 8 000 odkloňovačov. 

Celý projekt sa spustil v roku 2014, a to po zisteniach, že vtáctvo migrujúce do iných krajín či za potravou dopláca v čoraz väčšom počte na náraz do elektrického vedenia. "Najviac ohrozené sú veľké, ťažké druhy vtákov ako sú labute, volavky, drob fúzatý a takzvané brodivce," uviedol Marek Gális z Ochrany dravcov na Slovensku.

Účinnosť troch druhov odkloňovačov, ktoré boli namontované v spolupráci so slovenskými energetickými spoločnosťami, bude známa po vykonaní niekoľko tisíc pozorovaní. Monitoring momentálne vykonáva 18 školených pozorovateľov približne na 43 kilometroch. "Zatiaľ sa ukazuje, že vtákom to pomáha, odkláňa ich to, vykonávajú nadlety alebo podlety. Počas monitoringu sme nezaznamenali nijaký náraz do vedenia," tvrdí Gális. Komplexné výsledky budú známe v roku 2019.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy