Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Väzni absolvovali očistu. Okúpali sa v ľadovej vode
Zdielať na

Väzni absolvovali očistu. Okúpali sa v ľadovej vode

JAROSLAVĽ / Na slobodu ich to síce nedostane, ale aspoň na duši sa im uľaví. Ruskí väzni podstúpili očistný rituál. Bol všetko, len nie príjemný.

Za kruté zločiny tam pykajú najhorší zlodeji, či vrahovia. Počas trojkráľového očistného kúpeľa však títo kriminálnici pôsobili krotko a bezbranne. Ponorenie sa do ľadovej vody ale nebrali ako formu trestu, naopak, pre mnohých trestancov z väznice v Jaroslavli bolo doslova darom. Za prísnych bezpečnostných opatrení a prítomnosti kňaza im tamojší nápravný ústav umožnil zúčastniť sa tejto duchovnej očisty.

"Je to dobrý pocit, odporúčam to každému. Veľký význam to má najmä pre nás veriacich, dáva nám to nádej na lepší život," povedal väzeň Stepan. Aj dozorcovia potvrdzujú, že mnoho väzňov sa zmení práve po absolvovaní trojkráľového kúpeľa. "Má to pozitívny efekt, ktorý hneď vidieť. Po tejto očiste začnú niektorí väzni chodiť do kostola a úplne inak rozmýšľajú. Stávajú sa z nich lepší ľudia," hovorí riaditeľ väznice Alexander Pechkin. 

Podľa prvoslávnych veriacich je voda počas trojkráľových sviatkov svätá a má liečivé účinky. Rituálny kúpeľ je v krajine masová záležitosť. Pre väzňov je zároveň spestrením steretotypného života za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy