Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mečiar predniesol svoje podmienky
Zdielať na

Mečiar predniesol svoje podmienky

Národná rada SR posunula do druhého čítania vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení. Návrh podporilo 84 poslancov vládnej koalície. Vladimír Mečiar vystúpil s podmienkami, ktorými podmienil ďalšiu podporu zákonu v druhom čítaní. Pozrite si ich.

Národná rada SR posunula do druhého čítania vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení. Návrh podporilo 84 poslancov vládnej koalície. Hlasovaniu predchádzali predpoludňajšie rokovania predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorého strana spolu s opozíciou pre nesúhlas s návrhom žiadali už minulý štvrtok stiahnutie novely z rokovania.

Podľa návrhu novely zákona o sociálnom poistení by sa mali maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti a poistného do rezervného fondu solidarity od budúceho roka zvýšiť zo súčasného trojnásobku na štvornásobok priemernej mzdy na Slovensku.

Okrem toho, od 1. januára do 30. júna budúceho roka by malo mať viac ako 1,5 mil. sporiteľov, ktorí od januára 2005 vstúpili do systému starobného dôchodkového sporenia, možnosť vrátiť sa z dvojpilierového systému do výlučne priebežne financovaného dôchodkového systému spravovaného Sociálnou poisťovňou.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí chce súčasne v rovnakom období umožniť vstup do druhého piliera tým občanom, ktorí tak neurobili do konca júna 2006. Ministerstvo tiež v novele navrhuje ukončenie zasielania príspevkov štátu na dôchodkové sporenie pre osoby na materskej dovolenke.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar pred začiatkom hlasovania oznámil v pléne Národnej rady SR podmienky, za ktorých je jeho strana ochotná podporiť posunutie vládneho návrhu zákona o sociálnom poistení do druhého čítania. Ak ich koaliční partneri nebudú akceptovať, návrh novely podľa Mečiara v druhom čítaní skončí.

ĽS-HZDS podľa Mečiara žiada, aby predčasní starobní dôchodcovia mohli poberať dôchodok aj pracovať, aby si matky na materskej dovolenke, invalidní dôchodcovia a opatrovatelia zdravotne postihnutých mohli vybrať starobné dôchodkové sporenie buď v prvom alebo v druhom pilieri podľa ich vlastného rozhodnutia. ĽS-HZDS tiež žiada, aby bol voľný a slobodný výstup druhého piliera podmienený zriadením štvrtého fondu, v ktorom bude štát svojimi aktívami garantovať sporiteľom z druhého piliera vložené vklady a výnosy.

Ďalej Mečiarova strana žiada "zodpovednú" úvahu o znížení percentuálneho pomeru odvodov do prvého a druhého piliera z 9:9 na 12:6. 

"Poslanecký klub ĽS-HZDS súčasne oznamuje, a oznámil to aj svojim koaličným partnerom, a tí sa stotožnili, že ak niektoré z opatrení nebude, návrh zákona pre nás v druhom čítaní končí," dodal Mečiar.

Zdielať na

Najčítanejšie správy