Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
FOTO: Pozor na nebezpečnú kozmetiku. Môže spôsobiť alergickú reakciu
Zdielať na

FOTO: Pozor na nebezpečnú kozmetiku. Môže spôsobiť alergickú reakciu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku, v Estónsku a vo Francúzsku. Informoval o tom hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje spotrebiteľov na peelingový krém "Naturschön Peelingmaske Peel-off mask" značky DM Alverde, a to na jeho výrobné dávky: MHD 09.2017 a 10.2017 od výrobcu Cura Beauty GmbH, Dr. Franz-Werner-Strasse 19, 6020 Innsbruck, Austria. Tento krém je balený v 100 mililitrovej sklenenej hnedej nádobe. V spomínaných výrobkoch zistili patogénny mikroorganizmus, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

Verejnosť by si mala dať pozor aj na krém na ruky s názvom Crema Mani dermoprotettiv od značky Envie, a to jeho výrobnú dávku: 8 10 12, EAN: 8032618832089 od výrobcu Intercosmetics srl, Via Meucci 16, Settimo Milanese, Italy. Krém je balený v bielej 100 mililitrovej tube. V tomto nezmývateľnom výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone (0,00021%), čo je v rozpore so zoznamom konzervačných látok povolených v kozmetických výrobkoch podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Zmes je povolená len v zmývateľných výrobkoch. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Úrad verejného zdravotníctva varuje aj pred použitím pleťového gélu Lift gel activateur od značky NEWA, konkrétne jeho výrobnú dávku 1058557 a 1058711, čiarový kód: 7290014660434 a 7290014660441 od neznámeho výrobcu z Izraela. Pleťový gél je balený v tube, ktorá sa predáva samostatne alebo spolu s elektrickým prístrojom na spevnenie pokožky. Výrobok obsahuje látku N-nitrosodiethanolamine, čo je v rozpore so zoznamom látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov a zo zoznamom látok, ktoré nesmú byť prítomné v kozmetických výrobkoch, s výnimkou tých, ktoré podliehajú stanoveným obmedzeniam nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) o kozmetických výrobkoch.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy