Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rodičia dvojčiat sú spokojnejší, obavy však pretrvávajú
Zdielať na

Rodičia dvojčiat sú spokojnejší, obavy však pretrvávajú

Marek a Miško Müllerovci, ktorí boli ešte pred pár hodinami zrastení v oblasti hrudného koša a brucha, sú v týchto chvíľach v rukách odborníkov na Jednotke intenzívnej starostlivosti Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP), kde ich dnes oddelili.

Marek a Miško Müllerovci, ktorí boli ešte pred pár hodinami zrastení v oblasti hrudného koša a brucha, sú v týchto chvíľach v rukách odborníkov na Jednotke intenzívnej starostlivosti Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP), kde ich dnes oddelili.

Aj preto sa na dnešnej tlačovej konferencie zúčastnili ich rodičia Marianna a Milan Müllerovci. Obaja, spokojnejší a o čosi menej nervózni ako v piatok, majú však stále o zdravotný stav synov obavy. Zároveň sú však vďační slovenskému tímu špecialistov, ktorý dal ich deťom nádej žiť ďalej a kvalitnejšie. Bez operácie by totiž šancu vzhľadom na zhoršujúci sa zdravotný stav nemali.

VIDEO: Matka sa na tlačovej konferencii poďakovala lekárom.

Vôbec prvú nádej im ale pred pár mesiacmi dala ich matka, ktorá sa napriek váhaniu napokon rozhodla potrat nepodstúpiť. "Polepšila som sa vo viere v Boha," povedala matka chlapcov Marianna Müllerová. Ako prezradila, počas celej noci zaspala len na minútku, no strach o deti bol silnejší. "Prežívala som to a ešte stále prežívam v nervozite, ale bola som telefonicky spojená s pánom primárom, takže nás v priebehu operácie informoval," povedala Müllerová.

"Keď mi oznámil, že aj Marek je ukončený, trošičku som si dokázala zdriemnuť. To čakanie je vyčerpávajúce, ťažké," dodala. Deti s manželom ešte po operačnom zákroku do začiatku besedy nevideli. Krátko po jej skončení ich ale išli navštíviť s primárom Kliniky detskej chirurgie (KDCH DFNsP) Vladimírom Cingelom, ktorý tiež operačný tím viedol. Tomu osobitne za odvedený výkon poďakoval kolega Jozef Babala. "Moja chvála a obdiv patria doktorovi Cingelovi a zároveň môjmu učiteľovi, profesorovi Jaroslavovi Simanovi," povedal Babala z KDCH DFNsP.

Na operácii sa okrem nich zúčastnil aj MUDr. František Horn z KDCH DFNsP, ktorý poďakoval bračekom Miškovi a Markovi "za to, že prišli na tento svet a posunuli hranicu nášho poznania a možností o stupeň vyššie". Táto operácia slovenských lekárov nielen mnohému priučila, ale aj preverila ich schopnosti. Ako Horn dodal, aj vďaka takto nadobudnutým skúsenostiam budú môcť pomáhať deťom, ktoré k ním na oddelenie prichádzajú napríklad s nádorom na pečeni.

Ako Cingel zhrnul, celkové chirurgické výkony trvali dlhšie v prípade Marka. Toho operovali spolu 19 hodín a 50 minút, zatiaľ čo Miška 17 hodín a 55 minút. Celkovú dĺžku anestézií vymeral na 22 hodín. "Sme radi, že sa podarilo realizovať chirurgický výkon optimálne na jednom sedení (na jeden raz). Dosiahli sme maximálny stupeň rekonštrukcie hrudníka, brušnej steny a u Mareka aj spojenie žlčovými cestami a zažívacím traktom. "

"Vyhral sa boj chirurgický - veľmi impozantne, no ďalší pokračuje," povedal kardiochirurg Jaroslav Siman. "Mám z týchto mojich chlapcov radosť," dodal Siman, ktorý prítomných lekárov v minulosti učil. K operácii sa vyjadril aj prednosta KDCH DFNsP MUDr. Ján Trnka, CSc. "Už toho bolo veľa povedané. Samotná diagnóza siamské dvojčatá predstavuje súhrn vrodených ochorení, ktoré jednotlivé rozdrobené nadrobno by v podstate u viacerých pacientov nemuseli predstavovať taký závažný problém. Je fakt, že v takom danom okamihu treba naakumulovať veľké množstvo chirurgických postupov, ktoré si vyžadujú väčší počet odborníkov a špecialistov, aby sa v krátkom časovom úseku podarilo toto riešenie vykonať. V tomto prípade to bolo možné. Osobne som veľmi rád a dúfam, že už nás budú v budúcnosti čakať len tie príjemnejšie, ďalšie fázy liečby, ktoré predpokladám zvládneme úspešne," povedal Trnka.

Zábery z operácie si môžete pozrieť tu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy