Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kampaň Na kolesách proti rakovine vyvrcholí v Bratislave
Zdielať na

Kampaň Na kolesách proti rakovine vyvrcholí v Bratislave

V pondelok Slovenský paraolympijský výbor organizuje verejnú zbierku na boj proti rakovine.

V druhej polovici septembra vyvrcholí 5. ročník kampane Na kolesách proti rakovine verejnou zbierkou a celodennou športovo-kultúrnou akciou v uliciach a námestiach hlavného mesta.

V pondelok Slovenský paraolympijský výbor organizuje verejnú zbierku na boj proti rakovine. Ako informoval Ján Juráš z nadácie Výskum rakoviny, dobrovoľníci budú mať zelené tričká, darcom dajú jojá a pozvánky na symbolickú jazdu a veľký benefičný koncert, ktorý bude 28. septembra.

Výnos zo zbierky je určený na zakúpenie prístroja pulzná elektroforéza, ktorý umožňuje monitorovať stav chromozómov, stanoviť stupeň ich poškodenia a opravy na úrovni DNA. Prístroj je významný aj pre onkologický výskum, kde sa využíva pre testovanie účinku protinádorových liečiv. Pracovať s ním budú v Ústave experimentálnej onkológie SAV. Časť výnosu sa použije na nákup protéz, ortéz a športových vozíkov pre paraolympijských športovcov. Kampaň Na kolesách proti rakovine, ako spomienka na paraolympijského víťaza Radovana Kaufmana prebieha od mája 2003.

Zdielať na

Najčítanejšie správy