Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekári pokračujú v operácii siamských dvojičiek
Zdielať na

Lekári pokračujú v operácii siamských dvojičiek

Zdroj: SITA

Aj po polnoci sa lekári pokúšali úspešne oddeliť siamské dvojičky Mareka a Miška. Podarilo sa im oddeliť srdcia, ktoré neboli zrastené, ale veľmi dôležitým úspechom bolo oddelenie pečení. Operácia bude pokračovať do skorého rána.

Aj po polnoci pokračovali lekári v Detskej fakultnej nemocnici na bratislavských Kramároch v úsilí oddeliť siamské dvojičky Mareka a Miška. A nový deň začali na operačnej sále bilanciou veľmi úspešne. Ako o druhej hodine oznámil MUDr. Daniel Žitňan, podarilo sa oddeliť pečene. Lekári to považujú za kľúčový úspech pre úplné oddelenie chlapcov.

Pečeň je pre život nevyhnutný ľudský orgán. "Všetko ide perfektne. Pečeň je ako špongia a jej zoperovanie si vyžaduje stovky rezaní, pálení a stehov," povedal D. Žitňan. Už predtým lekári úspešne oddelili srdcia. Oni i malí chlapci mali šťastie: srdcia neboli zrastené osrdcovníkom, teda obalom, v ktorom je ľudské srdce uložené.

Doterajší priebeh operácie označili lekári, ktorí v priebehu včerajška informovali novinárov za úspešný. Prednosta kliniky prof. Jaroslav Siman pre TV JOJ v priamom prenose včera večer potvrdil, že organizmy oboch chlapcov zatiaľ zvládajú obrovskú záťaž, akou takáto operácia je, veľmi dobre. Ak by to takto zvládali aj ďalej, po oddelení chlapcov by nastúpili dva ďalšie tímy, ktorých úlohou by malo byť ošetrovať rany po operácii. Podľa V. Cingela sa dokopy vystriedalo do polnoci pri operačnom stole vyše 40 ľudí.

Prof. Siman pripúšťa, že operatéri majú pripravenú aj inú variantu pokračovania pre prípad, že by organizmy oboch chlapcov boli operáciou vyčerpané. V takom prípade by sa v rekonštrukcii niektorých častí vnútorných orgánov (napr. hrudníka) nepokračovalo hneď po oddelení chlapcov. Lekári by k úplnému oddeleniu chlapcov pristúpili po úspešnom oddelení pečení, čo môže byť už vo chvíli zverejnenia tejto správy. V takom prípade chcú lekári ešte uzatvoriť brušnú dutinu, teda vnútorný diel tej časti tela, ktorou sú chlapci zrastení.

Zdielať na

Najčítanejšie správy