Skoro jasno
15°
Bratislava
TANAP: Mimoriadna situácia si podľa Jureňu vyžaduje mimoriadne kroky
Zdielať na

TANAP: Mimoriadna situácia si podľa Jureňu vyžaduje mimoriadne kroky

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

Lykožrútová kalamita zničila za tri roky po kalamite vyše 3 400 ha dovtedy živého a zeleného lesa v Tatranskom národnom parku (TANAP) v správe Štátnych lesov TANAP-u. Veterná kalamita 19. novembra 2004 zasiahla na území ŠL TANAP-u vyše 9 000 ha, informoval na dnešnej tlačovej besede v Kôprovej doline riaditeľ ŠL TANAP-u Peter Líška.

Situáciou v slovenských lesoch by sa mala na jednom zo zasadnutí venovať aj vláda. Problém lykožrútovej kalamity nie je podľa ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, ktorý dnes vystúpil na Kriváň a navštívil Kôprovú dolinu vo Vysokých Tatrách, len problémom Tatier, ale celého Slovenska. Minister nevylúčil ani schválenie použitia chemických postrekov aj v národných parkoch. "Mimoriadna situácia si žiada mimoriadne kroky, takže možno bude potrebné pristúpiť k niektorým chemickým zásahom," povedal Jureňa.

Štátne lesy TANAP-u v súčasnosti už nebudú zasahovať a likvidovať lykožrútom napadnuté drevo v piatom stupni ochrany. "Bohužiaľ, tam sme už premeškali všetky vhodné termíny, kedy sme zasiahnuť ešte mohli a náš zásah by bol účinný, a to boli roky 2005 a 2006," zdôvodnil toto rozhodnutie Líška. Lesníci však budú žiadať "otvorené ruky" pre boj s lykožrútom v nižších stupňoch ochrany. Zásahmi v druhom až štvrtom stupni ochrany chcú lesníci ochrániť nižšie položené horské smrekové lesy.

Štátne lesy TANAP-u tento týždeň podpísali zmluvu o spolupráci s národným parkom Rocky Mountain, kde lesníci vôbec nezasahujú. "Ak by išlo o územie ako Rocky Mountain, určite by bol hriech zasahovať. Je to príroda, ktorá nikdy nebola človekom zmenená a do takejto prírody sa nesmie zasahovať," povedal Líška. Zásadu nezasahovania do pôvodných lesov dodržiavajú aj Štátne lesy TANAP-u. "Bohužiaľ takýchto prírodných lesov, človekom nikdy nezmenených, je tu približne 700 ha," povedal Líška. Väčšina lesov v TANAP-e bola v minulosti intenzívne využívaná obyvateľmi Oravy, Liptova a Spiša.

Lesníci nebudú v najbližších mesiacoch zasahovať ani v Tichej a Kôprovej. "Momentálne nerobíme nič, pretože sme boli výrazne kriminalizovaní a uvedení do stavu právnej neistoty, čiže nie sme schopní pokračovať v ochrane tatranského lesa proti lykožrútovi," doplnil Líška. Lesníci si počkajú až na jednoznačné pokyny a určenie presných postupov. Dovtedy v Tichej a Kôprovej doline nebudú robiť nič.

Zdielať na

Najčítanejšie správy