Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Napätie medzi Rómami v Šalove
Zdielať na

Napätie medzi Rómami v Šalove

Celú noc čakali Rómovia v Šalove na vysťahovaných Rómov z Nových Zámkov, pretože večer predtým sa im oni vyhrážali, že im celú dedinu podpália.

Desiatky Rómov, ktorých vysťahovali z dvoch bytových domov v Nových Zámkoch, dnes opäť protestovali pred miestnym mestským úradom. Radnica však za ich situáciu necíti zodpovednosť a odvoláva sa na nového majiteľa, ktorému mesto budovy pred časom za korunu odpredalo. ČTK to povedal prednosta mestského úradu Peter Ágh.    

Napätie, ktoré by sa dalo krájať. Taká bola atmosfére celú noc na dnes v Šalove. Ide o dedinku, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od Želiezoviec na pomedzí okresov Levice a Nové Zámky. Niekoľko kilometrov od nej je slovensko-maďarská hranica. A žije tam veľká rómska komunita.

Včera večer sa na uliciach Šalova objavilo akési auto, z ktorého niekoľko ľudí vraj vykrikovalo: „Ešte dnes sem prídeme a celú dedinu vám vypálime.“ Miestni Rómovia v týchto ľuďoch spoznali Rómov z Nových Zámkov, ktorí sa tam vraj už objavili, keď si boli skontrolovať svoje „nové bývanie“ a veci, ktoré im tam mali previezť z pôvodných bytov v Nových Zámkoch. Domáci sa preto ozbrojili a „hostí“ čakali, pripravení na všetko.

Rómovia z Nových Zámkov doteraz bývali v zničenej bytovke. Mesto ju predalo súkromnej firme, ktorá si nechala stav budovy ohodnotiť odborníkmi. Tí tvrdia, že budova je tak poškodená, že v nej nikto nemôže ďalej bývať. Tamojší Rómovia sa však bránia, že to nie je pravda a odmietali zo svojich bytov odísť. Mesto v tejto súvislosti upozornilo, že väčšinou išlo o dlhodobých neplatičov. Nový majiteľ budovy sa rozhodol, že všetkých nájomníkov vysťahuje. Náhradné bývanie údajne zabezpečil všetkým, teda aj tým, ktorí už dlho mali nedoplatky na nájomnom. Začiatkom týždňa Rómov vysťahovali, čo vzbudilo veľký rozruch.

O vysťahovanie sa totiž postarala najatá súkromná bezpečnostná služba (SBS). Rómovia protestovali aj na novozámockom námestí, kde poukazovali na násilie, niektorých vraj príslušníci SBS dokonca zranili. V každom prípade vysťahovaní Rómovia odmietali z Nových Zámkov odísť a podľa našich informácií tam aj zostali. Pravdepodobne u svojich príbuzných.

Nové bývanie majú novozámockí Rómovia zabezpečené v dedinke Šalov. Ešte v utorok im tam vraj všetky veci z ich bytov odviezli na nákladných autách a vyložili v miestach, kde im predtým kúpili náhradné domy. Miestni obyvatelia hovoria, že ide o domy vo veľmi zlom stave, podľa všetkého boli lacné.

Splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Anina Botošová tvrdila, že vysťahovaním Rómov boli porušené zákony. "Tým, že mesto Nové Zámky previedlo objekty na ulici Kasárenská a Hradná na nových súkromných vlastníkov, zbavilo sa zodpovednosti za osud vysťahovaných Rómov," uviedla Botošová.

Podľa Ágha mesto nenesie zodpovednosť za vysťahovanie Rómov. Dlhy na nájomnom v týchto bytoch vraj dosiahli 3,5 milióna korún a ďalšie peniaze radnica vynakladala na úpravu okolia. Botošová však upozornila, že radnica nevyužila možnosť riešiť neplatenie nájomného napríklad s pomocou inštitútu
osobitého príjemcu.    

Sťahovanie Rómov z Nových Zámkov do obcí kritizoval aj podpredseda vlády Dušan Čaplovič. Mesto podľa neho dlhodobo neriešilo komplexne rómsku problematiku.     

Zdielať na

Najčítanejšie správy