Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Martine odovzdajú Ceny Martina Benku
Zdielať na

V Martine odovzdajú Ceny Martina Benku

Zdroj: redakcia

Laureátmi Ceny Martina Benku za rok 2006 sa stali Dorota Sadovská, Beata Jablonská, Lýdia Pribišová a Ildikó Pálová

 Ceny Martina Benku za rok 2006 odovzdajú vo štvrtok 20. septembra v Múzeu Martina Benku v Martine počas spomienkovej slávnosti pri príležitosti 118. výročie narodenia tohto národného umelca. Rada Fondu výtvarných umení ich každoročne udeľuje na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku pôsobiacej pri Fonde výtvarných umení a Benkovho testamentu. Oceňovanie má prispieť k rozvoju a propagácii slovenského výtvarného umenia a pripomínať Benkovo životné dielo.

Tohtoročné ocenenia odovzdajú predseda Rady Fondu výtvarných umení Peter Brtko a riaditeľ Fondu výtvarných umení Viliam Kühn. Cenu Martina Benku za výtvarné dielo si odnesie Dorota Sadovská. V kategórii cena za dielo teórie, kritiky a dejín slovenského výtvarného umenia získala prvenstvo Beata Jablonská. Porota ohodnotila jej odborné aktivity, publikačnú a výstavnú činnosť.

Lýdia Pribišová je laureátkou ceny absolventovi dejín výtvarného umenia, ktorú dostane za diplomovú prácu na tému Absolventi Ateliéru sklárskeho výtvarníctva na VŠVU v Bratislave v rokoch 1991 - 2005. Za veľmi dobré dosiahnuté študijné výsledky si Cenu Martina Benku pre absolventa umeleckej vysokej školy odnesie Ildikó Pálová z košickej Katedry výtvarných umení a intermédií Fakulty umení Technickej univerzity.

Agentúru SITA informovala tajomníčka Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku Katarína Ilavská.

Zdielať na

Najčítanejšie správy