Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
AKTIVISTI: Olympiáda a činy proti ľudskosti nemôžu existovať súčasne
Zdielať na

AKTIVISTI: Olympiáda a činy proti ľudskosti nemôžu existovať súčasne

Zdroj: Thierry

Celosvetová štafeta za ľudské práva v Číne s pochodňou na svojej púti po svete zavíta do Bratislavy.

Celosvetová štafeta s pochodňou za ľudské práva, ktorá bola zapálená v Aténach 9. augusta, príde do Bratislavy. "Je to jej siedma zastávka na trase cez viac ako 25 krajín po viac ako 100 mestách v Európe, Ázii, Amerike a Austrálii. Jej cieľom je výzva na zlepšenie situácie v oblasti dodržiavania ľudských práv v Číne pred blížiacou sa olympiádou v Pekingu," uviedol pre agentúru SITA organizátor olympijskej štafety na Slovensku Marek Tatarko. Štafeta má motto "Olympiáda a činy proti ľudskosti nemôžu v Číne existovať súčasne."

Ako uviedol Tatarko, v Bratislave sa štafeta zastaví v piatok 14. septembra na Hlavnom námestí, kde o 10 hodine bude ceremoniál odovzdania pochodne slovenským osobnostiam - bežcom, ktorí s ňou prebehnú symbolický úsek pozdĺž Dunaja pod hrad Devín. Na ceremónii odovzdávania pochodne by malo prehovoriť niekoľko slovenských osobností - podpredseda slovenského olympijského výboru, prorektor UK Peter Osuský, zástupca starostu miestnej časti Bratislava - Staré Mesto Peter Tatár, protitotalitný spisovateľ Ladislav Švihran a ďalší.

"V popoludňajších hodinách bude na Hlavnom námestí benefičný koncert skupín, ktoré sa rozhodli štafetu podporiť. Medzi inými vystúpia O.B.D., Smola a hrušky, Hvozd, Sako, Cliche a Vetroplach," informoval Tatarko.

Celosvetovú štafetu s pochodňou za ľudské práva organizuje Výbor pre vyšetrovanie prenasledovania prívržencov hnutia Falun Gong v Číne (CIPFG)

Andrew Ratto

Celosvetovú štafetu s pochodňou za ľudské práva organizuje Výbor pre vyšetrovanie prenasledovania prívržencov hnutia Falun Gong v Číne (CIPFG). Je to medzinárodná organizácia, v ktorej čele stoja kanadskí vyšetrovatelia David Kilgour a David Matas. CIPFG minulý rok zverejnil správu, podľa ktorej čínska vláda a jej organizácie poslali od roku 1999 na smrť veľké množstvo väzňov a prívržencov hnutia Falun Gong.

Ich orgány, ako srdce, obličky, pečeň a rohovka, boli následne nedobrovoľne odobraté a predané na orgánové transplantácie. K CIPFG sa pridali stovky svetových politikov, bývalých olympijských víťazov, jednotlivcov a organizácií z celého sveta s nádejou na zastavenie všetkého porušovania ľudských práv v Číne tým, že sa CIPFG zameria na najväčšiu prenasledovanú skupinu v Číne dnes.

Na Slovensku Celosvetovú štafetu za ľudské práva podporili osobnosti politického, kultúrneho a náboženského života: Pavol Hrušovský, László Nagy, Ján Budaj, Milan Lasica, Milan Markovič, Petra Polnišová, Mons. František Tondra a ďalší.

Najčítanejšie správy